Filip Humplík: Válka taxikářů? Může za to neschopnost primátorky Krnáčové

Situaci na letišti řešila policie
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Konflikty mezi řidiči Uberu a "normálními" taxikáři gradují. Uživatelé první jmenované skupiny řidičů jsou organizovaně napadáni. Boj o pražské letiště není zdaleka jediným konfliktem. Co bude dál, poteče krev a může to vůbec někdo zastavit?

V otevřenou válku přerostl konflikt mezi levnějšími službami Uberu a dražšími taxikáři. K zatím poslednímu střetu došlo na Letišti Václava Havla, což je obecně dost horká půda právě kvůli velkému množství zakazníků. 

V Brně bylo soudem rozhodnuto, že Uber tam musí ukončit činnost. 

Řidič byl napadán nejdříve slovně: "Vy jste z Uberu a kde máte licenci? Máte taxametr?" křičeli na něj taxikáři. Ti obestoupili jeho auto a lepili na něj samolepky s nápisem "Ilegal transport". "Jeden z nich dokonce neváhal použít násilí vůči autu, rozbil čelní sklo auta řidiče Uberu," potvrdila Kateřina Rendlová, mluvčí cizinecké policie, která má ochranu letiště na starosti. 

Během konfliktu řidič Uberu přišel i o svůj telefon. Policii nakonec upozornil jak řidič, tak cestující, kteří Uber zavolali a incident sledovali. "Útočili také na další auta, nejen ta Uberu. Sdělili, že ve svém jednání chtějí pokračovat. To je důvod, proč jsme posílili hlídkovou činnost před terminály," dodává k případu Rendlová. Škoda, kterou taxikáři napáchali, zatím nebyla vyčíslena. 

 

Co na to Uber? 

"Jsme zděšení tímto chováním, takovýto druh zastrašování nemá v moderní společnosti místo. Je to nepřijatelné, tohle nelze tolerovat. Soustředili jsme se na to, abychom řidiči poskytli veškerou podporu, kterou potřebuje. Případ řeší policie. S vyšetřovatelem a dalšími orgány plně spolupracujeme a poskytneme jim všechny informace, které budou potřebovat,” okomentovala situaci mluvčí služby Uber Miroslava Jozová.

"Já chápu, že jim vadí, že přicházejí o zákazníky, ale to neznamená, že mohou být takhle agresivní. My jsme prostě jiný typ služby, levnější, a trh se vyvíjí. Já osobně vím o tom, že se tohle napadání děje už delší dobu. Ale že bych měl strach a přestal jezdit? To ne. Ovšem přítelkyně, ta se o mě bojí," popisuje situaci řidičů Uberu Aleš. Příjmení prozradit nechtěl. 

Kdo za to může? 
Možná by se na první pohled mohlo zdát, že jde především o vinu pražských taxikářů, kteří užívají mafiánské metody. Pravdou však je, že situace by nemusela zajít tak daleko, kdyby obě strany měly jasně vymezený zákonný rámec, ve kterém se mohou pohybovat. 

"Válka taxikářů dokumentuje neschopnost primátorky Krnáčové," komentuje vyhrocenou situaci například předseda pražské ODS Filip Humplík. "Vzala si řešení situace do své gesce, ale naprosto rezignovala a nechala bitvy taxikářských skupin přerůst do otevřené války," pokračuje v kritice. "Paní primátorka si pomalu balí kufry, aby se za rok vrátila domů na Slovensko. Prahu nám nechá v totálním rozkladu," drsně kritizuje Humplík. 

Klíčová slova: