Balíček poslední záchrany do každého auta. Na co nesmíte zapomenout?

Co by bylo ve vašem balíčku? Nebo ho už máte v autě? Máte ho?
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Máte jako řidiči hrůzu z toho, že se zaseknete v koloně, kde strávíte několik hodin? Stát se to může a pak je dobré být připraveni. Nejen, že se vyhnete velkým nepříjemnostem, ale užijete si alespoň trochu pohodlí.

Kolony, nehody ve špatně přístupných místech, poruchy auta nebo cokoliv jiného vám může zkomplikovat hodně dlouhých několik hodin. Díky správnému vybavení však můžete zachraňovat životy svým blízkým i ostatním účastníkům provozu. Jak na to? Poskládejte si svůj zachranný balíček do batohu ve vašem autě.

Co by mělo být jeho obsahem? Jistě, každý může být trochu jiný, hlavně podle preferencí majitele. Obecně by však měl obsahovat několik základních věcí.

  • léky - Tady je úplně jasné, že se budou lišit podle toho, co zrovna potřebujete. Pokud jste alergičtí, mějte svoje léky. Ale možná není vůbec od věci mít v dnešní době léky na alergii, dokonce i když jí vy sami netrpíte. Nutné jsou i léky na bolest hlavy a živočišné uhlí. Protože v autě a na silnici prostě nejste sami. Dobré je mít i papírový pytlík - protože se do něj dá dýchat při panickém záchvatu. 
  • pití - Nejlepší je čistá voda v tmavé lahvi. Mnozí se pak přikloní k různým minerálkám s příchutí nebo energetickým drinkům. Popravdě energetický drink je vodný spíše pro krátkodobé cesty, na kterých se potřebujete nějak udržet. Nebo když po hodině v koloně už usínáte a musíte pokračovat v cestě, bude "energeťák" ideální. Při delších cestách se naopak vyplatí pít ovocné šťávy, jenže ty zase nemají dostatačně dlouhou dobu expirace. Vůbec není od věci doplnit výbavu o šumivé vitamíny v tabletách. Spíš než na pití se hodí vodka na dezinfekci, ale tak či tak je dobré ji mít pro případ nouze. 
  • jídlo - Jasně, že vás občas v koloně přepadne i hlad. Jenže vozit s sebou knedlo-vepřo-zelo asi není dobrý nápad, ani když ho máte raději uleželé. Idální jsou v tomto případě slané kukuřičné křupky, ale také sušenky bez krému anebo gumoví medvídci. Případně i sušené maso. Pozor na čokoládu, která je super v zimě, ale v létě se vám spíš rozpustí a udělá pěknou paseku. Vůbec nejspolehlivějším jídlem záchrany jsou müsli tyčinky nebo jejich proteinové a další varianty. Přinuťte se něco sníst a napít se po hodině v koloně, dokonce i když nemáte ani hlad a žízeň. Stres trochu povolí a hlavně vám nebude zle z auta. 
  • světlo - Mít v autě pořádnou baterku nebo čelovku je bezva. Využijete ji daleko častěji, než tušíte. Čelovka je skvělá, i když se dostanete k velké nehodě v noci a potřebujete mít obě ruce volné. Pokud jste obzvláště opatrní, sáhněte po ruční LED svítilně s dynamem, která po každé minutě otáčení kličkou zajistí čtyři až pět minut světla. 
  • zábavu - Nuda vede k usínání a únava je jednou z nejčatějších příčin nehod na silnicích. Pokud nebudete unavení, vyhnete se i mikrospánku, a tak se může docela snadno stát, že právě trocha zábavy zachrání životy vám i celé posádce. Pokud jedete s někým, je skvělé znát hry do auta, které vás budou nejen bavit, ale donutí vás i přemýšlet. 
  • převlečení - Kdo se už někdy zašpinil tak, že to nešlo vyčistit, nebo jen upadl venku do bláta, ví, že mít převlečení v autě je nutnost. Nezapomeňte ani na spodní prádlo a ponožky. Obecně je lepší mít v autě jedny náhradní kalhoty, tričko a mikinu, kterou využite, i když se venku nečekaně ochladí. Pro ženy, které klidně řídí v podpatcích, je ideální mít v autě i tenisky, protože v případě nehody bude nejspíš pohodlnější dojít někam právě bez podpatků.
  • praktické nezbytnosti - Mějte v autě deku, nezabere tolik místa a užijete si ji i při náhodných zastávkách na piknik, nebo když se potřebujete podívat pod auto, ale jste hezky oblečení. Další věc, kterou možná oceníte, je zapalovač. Hodí se i kondomy a tampony. Obojí je až překvapivě univerzálně využitelné. Tampony například díky svým savým schopnostem zachrání vaše potahy od vylité limonády. Nebo prostě jen zachráníte kamarádku v nesnázích.
    Samozřejmě mějte i toaletní papír. Hodí se mít také spínací špendlík, tužku a blok, provaz. Vůbec od věci není ani externí nabíječka a lehká velká plátěná taška a sáčky. Možná zvažte i pracovní rukavice, pláštěnku, píšťalku, hygienické roušky a vlhčené ubrousky. Jestliže jste hodně praktičtí a trochu paranoidní, kupte si i tablety na čištění vody a malý stan se spacákem.