Na podzim přibývá srážek se zvěří, čísla jsou hrozivá. Jste na takový střet připraveni?

Náraz do zvěře se někdy podobá střetu s obrovským slonem. Podívejte se dál, co se děje, když se řidič snaží střetu vyhnout
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Podle statistik ročně uhynou pod koly aut stovky tisíc kusů zvířat. Že se vám to zdá přehnané číslo? Zkuste si vzpomenout, kolik přejetých zvířat vidíte denně jen cestou do práce. Právě podzim v tomto ohledu patří mezi nejrizikovější období roku. Dá se vůbec takovému střetu zabránit?

Středočeský kraj je kvůli vysokému zastoupení lesů v západní a jižní části poměrně rizikovým místem pro tyto události. Na podzim a také na jaře volně žijící zvířata migrují za potravou, přecházejí silnice kvůli hledání dalších zdrojů potravy a velký vliv na to má i období rozmnožování určitých druhů zvěře.

Čísla jsou opravdu obrovská

Podle šetření provedeného Ústavem zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně pod koly aut ročně zahynou stovky tisíc kusů zvěře. Průzkum naznačil, že to může být až 144 tisíc zajíců, 130 tisíc srnců, téměř 40 tisíc bažantů, 19 tisíc kun nebo až 17 tisíc lišek a také divočáků. Ale nejen divoká zvěř ukončí svůj život na silnicích.

Ke sto tisícům se přibližuje počet usmrcených koček domácích a počet psů se pohybuje okolo 10 000 kusů. Řidiči by podle těchto děsivých statistik měli vždy počítat s tím, že se na silnicích pohybuje zvěř a že střet s ní může mít fatální následky, a to především tehdy, pokud se jedná o zvířata větších rozměrů.

Prevencí je především snížená rychlost v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost náhlého objevení zvířete.

Dá se vůbec předejít takové srážce? "Jak kdy," shodují se i zkušení řidiči. Někdy prostě z lesa vyběhne zvíře a vy nemáte ani vteřinu na adekvátní reakci. Maximálně intuitivně strhnete řízení a to je kolikrát ještě horší než samotný náraz. Jak se tedy chovat, existuje nějaký vzorec?

"Prevencí je především snížená rychlost v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost náhlého objevení zvířete. Pokud jste někdy jeli potmě například v lesním úseku, tak jste určitě zaznamenali záblesky očí zvířat v okolí cesty. Tato "světýlka" zahlédnete většinou dříve než zvíře celé. A protože volné krajiny, kde by mohla zvěř nerušeně pobývat, stále ubývá, měli bychom s možností jejího pohybu, především na nepřehledných místech, počítat prakticky neustále," radí odborníci z portálu Besip.

Nesnažte se za každou cenu vyhnout srážce

Jakmile pak zjistíte pohyb zvířete před sebou, je třeba okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Odborníci také doporučují zatroubit a pokusit se tak zvíře vyplašit. Počítejme také s tím, že zvíře nebude na silnici pravděpodobně samo. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře budou následovat další.

Zkušení řidiči pak z praxe radí jednu věc, která se nebude líbit ochráncům zvířat: "Pokud už není jiného východiska a je jasné, že se srážce nevyhnete, jak je to jen možné, nestrhněte řízení za účelem vyhnout se zvířeti, protože většinou následuje smyk a možný náraz do stromu, ale sešlápněte brzdy a jeďte rovně. Pokud se podaří ještě brzděním snížit náraz, je lepší se srazit se srncem, než se zabít po smyku o strom nebo o betonový propustek," vysvětluje profesionální řidič Pavel Strnad.

Prevencí je pomalá jízda

To ostatně doporučuje i příbramská policejní mluvčí Monika Schindlová s tím, že nejlepším preventivním opatřením je nízká rychlost jízdy, aby byl prostor pro včasnou reakci. "Když motorista spatří zvěř včas, je nutné brzdit a troubit. Jestliže již nejde srážce nijak zabránit, potom platí pravidlo intenzivního brzdění a neuhýbání. Úhybný manévr je mnohem nebezpečnější, hrozí například i přejetí do protisměru a čelní náraz do protijedoucího auta nebo náraz do stromu u silnice."

A jaká je statistika dopravních nehod v rámci Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. srpna 2017? Středočeská policie eviduje za toto období 1 669 dopravních nehod se zvěří (lesní i domácí). "Z toho došlo k usmrcení jedné osoby, jednomu těžkému zranění a patnácti lehkým zraněním. Oproti stejnému období v roce 2016 došlo k nárůstu o 187 případů. V roce 2016 bylo evidováno 1 482 dopravních nehod se zvěří. Ani jedna osoba nebyla usmrcena, došlo k jednomu těžkému zranění a 12 lehkým zraněním," sdělil mluvčí policie Jakub Vinčálek.

Příbramsko víc než Berounsko

Na Berounsku za stejné období eviduje policie 101 střetů se zvěří. V loňském roce za stejné období to bylo 74 případů. Například Příbramsko má však prakticky dvojnásobek evidovaných nehod se zvířaty.

"Od začátku roku do konce srpna evidujeme 215 nehod se zvěří, je to o 51 srážek více než za stejné období loňského roku. Způsobené škody jsou kolem dvou miliónů korun. V roce 2016 zavinila zvěř celkem 284 nehod a v roce 2015 celkem 281 havárií," vypočítala Schindlová. Pod kola nejčastěji vběhla srnčí zvěř, a to téměř v polovině případů, následně divoká prasata, poté jelen, daněk, občas zajíc či liška. Statistiku míst, kde dochází nejčastěji k těmto nehodám, policie nevede.

Za nehodou může stát ale i zcela obyčejné obtěžování či strach z bodavého hmyzu, což potvrzuje případ ze začátku září z Rožmitálu pod Třemšínem. Sedmadvacetiletý řidič byl údajně za jízdy obtěžován vosou, následkem toho vjel do protisměru, kde narazil do protijedoucího auta. To bylo po nárazu odhozeno bokem na silniční svodidla, jeho řidička a spolujezdkyně utrpěly poranění lehčího charakteru. Škoda byla 120 tisíc korun.