Jednoduchý RECEPT na křupavé croissanty. Krok za krokem

Pečení domácích croissantů může být snadné
 

Typické francouzské croissanty musí být nadýchané díky preciznímu skládání těsta. Tento recept popisuje krok za krokem, jak si tento skvost mezi pečivem připravit a pochutnat si na sladké i slané variantě.

Milujete vůni čerstvých croissantů z pekárny? Proč si je tedy neupéct doma a nepotěšit tak celou rodinu? Přinášíme vám recept z francouzského venkova, který podle jednoduchého postupu zvládne každý.

Francouzský croissant musí být nadýchaný

Na odměření surovin postačí hrníček

1 hrnek vlažné vody

1 ½ lžičky sušeného droždí

1 lžička cukru

3 hrnky hladké mouky

3 polévkové lžíce cukru

1 lžička soli

Dále potřebujeme: 1 celou kostku másla (250 gramů)

                               1 rozšlehané vejce

Při přípravě se stačí držet pár opěrných bodů

Do mísy nalijte vlažnou vodu, přidejte sušené droždí, lžičku cukru a jeden hrnek mouky. Těsto uhněťte a nechte třicet minut odpočívat pod utěrkou. Poté přisypte cukr a zbylou mouku společně se solí. Směs je nyní nutné spojit do hladka.

Kostku másla položte mezi pečicí papír a vyválejte ho do tloušťky pěti milimetrů.

Odpočinuté těsto vyválejte o tři centimetry širší a o polovinu delší, než je vyválené máslo. Máslo položte na přední část těsta a nechte volné okraje po třech stranách. Jednu volnou stranu těsta přeložte do poloviny másla, druhou volnou stranu těsta přeložte přes celé máslo. Máslo je tedy pod třemi vrstvami těsta.

Konce těsta spojte a válečkem vyválejte do obdélníku, jehož délka má být třikrát delší než šířka. Těsto nyní opět přeložte tak, aby na sobě bylo ve třech vrstvách. Nyní ho nechte odpočinout na třicet minut v lednici.

Nyní nezbývá nic jiného než vyválet těsto do šířky pěti milimetrů a nakrájet na trojúhelníky, které srolujte do tvaru croissantu a poté potřete rozšlehaným vejcem.

Croissanty jsou výborné i se šunkou

Zatímco se nám předehřívá trouba na 180 °C, nechte připravené croissanty odpočinout v lednici. Doba pečení se pohybuje mezi patnácti a dvaceti minutami, záleží na vás, jak křupavé těsto chcete.

Hotové croissanty podávejte potřené domácí marmeládou nebo čokoládou. Pokud chcete pečivo podávat na slaný způsob, omezte množství přidaného cukru do těsta.