Dračí muž měl lebku jako lev či gorila. Poprvé můžeme vidět tvář našeho příbuzného

Ploché a nízké lícní kosti, velké zuby, čtvercové oční důlky, to byl náš dávný příbuzný zvaný dračí muž
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Šel z něj strach, byl děsivý a dnes by mezi lidi určitě nezapadl. Přesto je homo longi důležitou součástí naší evoluce. Ještě nedávno jsme si však nedokázali zcela představit, jak mohl vypadat. Díky digitální rekonstrukci obličeje se mu ale dnes můžeme konečně podívat do tváře.

Asi před 150 000 lety se v mrazivých lesích severní Číny potuloval obrovský lidský druh s tlustou hlavou známý jako homo longi (nebo také dračí muž). Navzdory svým rozměrům byl starověký hominid nedávno identifikován jako přímý příbuzný linie homo sapiens a nová rekonstrukce tváře vyhynulého člověka odhaluje, jak mohl vypadat.

Homo longi, pojmenovaný po řece Heilongjiang (tj. řeka Černého draka) v čínské provincii Harbin, poprvé vstoupil do archeologického záznamu v roce 1933, když dělníci při stavbě mostu objevili nádherně zachovanou lebku. Až v roce 2021 si však vědci uvědomili, že patřila dříve neznámému druhu.

Byl nám hodně blízko

Vlastník lebky žil nejméně před 146 000 lety a okupoval východní Asii v době, kdy si moderní lidé teprve říkali o své místo na slunci a vlastně se ještě nevědělo, jestli nakonec nepodlehnou síle neandertálců či denisovanů. Homo longi, popisovaný jako „obrovský“ a s řadou jedinečných rysů obličeje, jako jsou čtvercové oční důlky, ploché a nízké lícní kosti a velké zuby, se na první pohled jeví jako vzdálený příbuzný tří hominidů své doby.

Vědci se však domnívají, že dračí muž může být ve skutečnosti blíže příbuzný moderním lidem než neandertálci. Až dosud jsme se však nikdy pořádně nepodívali do tváře tohoto našeho „sourozence“.

Použil moderní techniku

Brazilský odborník Cícero Moraes vytvořil digitální model lebky pomocí dat a obrázků poskytnutých v roce 2021 a zrekonstruoval podobu dávného hominida. Poté vzal kompletní lebku dalšího starověkého člověka – homo erectus – aby se doplnily chybějící fragmenty čelisti homo longi a některé zuby.

Dále Moraes přidal markery měkkých tkání tím, že provedl počítačovou tomografii moderních lidí a šimpanzů a upravil je tak, aby odpovídaly obrysům lebky homo longi. To vedlo k vytvoření „anatomicky koherentní“ digitální busty založené na objektivních datech a spolehlivých modelovacích technikách.

Jako lev nebo gorila

Protože však výsledné snímky mají být prezentovány široké veřejnosti, Moraes použil „umělecký přístup“ při přidávání vlasů a jejich barvení, čímž vynikly živější aspekty vzhledu dračího muže. Na základě konečného modelu Moraes vypočítal, že homo longi měl obvod hlavy 65,1 centimetru. To znamená, že má zdaleka největší hlavu ze všech známých hominidů, staví se na úroveň goril a lvů.

Podle odborníků, kteří lebku analyzovali před několika lety, může masivní velikost druhu odrážet adaptaci na mrazivé teploty Harbinu, které i dnes v zimě dosahují minus 16 stupňů Celsia. Odborník vše popsal ve své studii publikované na webu Ortog Online.

Zdroje: redakce, iflscience.com, ortogonline.com

KAM DÁL: Mrtvá sonda může pozdravit mimozemské civilizace.

Klíčová slova: