Hitler v rauši: Za nezdolným optimismem diktátora stálo hrůzné tajemství

Adolf Hitler zmanipuloval davy a rozpoutal celosvětové šílenství
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Druhá světová válka se v roce 1944 protahovala, a nacistické síly možná už tehdy trochu váhaly. Diktátora Adolfa Hitlera ale optimismus neopouštěl. Můžeme jen spekulovat, zda tehdy jeho generálové předpokládali, že vytáhne tajnou zbraň a možná ještě zvrátí blížící se konec války. Hitler možná tajemství měl, ale zbraň to nebyla. Byla to směs kokainu a opiátů, na které byl závislý.

Novinář Norman Ohler se závislostí Adolfa Hitlera zabýval pečlivě a vyvodil z toho, že drogy potřeboval, aby nahradil své přirozené charisma, které ztratil v průběhu války. Nejdříve jeho lékařské záznamy hovoří o injekcích vitamínů, které byly podávány nitrožilně. Na podzim roku 1941 už prý začal s prvním opiátem, a dokonce hormonálními injekcemi. Ve třetí fázi po roku 1943 začalo nejtěžší období – těžké opiáty i drogy. 

Vitamínové injekce i něco ostřejšího

V Hitlerově drogové minulosti měl hrát důležitou roli lékař Theodor Morell, který byl známý tím, že podával vitamínové injekce. Německý diktátor byl prý vyznavačem zdravé stravy, a tak mu ihned uvěřil. Pro svou dávku si k němu chodil takřka každý den. Potkat se měli někdy kolem roku 1936, o čtyři roky později už marně hledal energii především pro válku s Ruskem a poprvé onemocněl. Tehdy mu měl Morell dát prvně něco jiného – opiát s hormonální injekcí. 

Ačkoliv měl Hitler silnou horečku, stačilo málo, aby se cítil dobře. Ihned byl schopen jít na schůzku s generály a říct jim, jak mají každodenní operace pokračovat. Tehdy mělo jít o dolantin. Od té chvíle pravidelně žádal Morella, aby mu dával silnější věci než jen vitamíny. Postupně se takové „výpomoci“ staly u Hitlera běžnou součástí rutiny.

Věděl Hitler, že je závislý?

Ohler se domnívá, že Hitler musel vědět, že je závislý. Jediné, o co mu ale ke konci války šlo, bylo, aby mohl fungovat – všechno další bylo druhotné. Nedůvěřoval nikomu ve svém okolí, natož generálům. Možná snad lékaři Morellovi, který mu dával drogový „životní elixír“. Někteří svědci uváděli, že než Hitler zemřel, řval na Morella v bunkru, že ho celou dobu krmil drogami a opiáty. „Celou dobu jsi mi dával opiáty! Vypadni z bunkru a nech mě na pokoji,“ křičel prý.

Smrt Adolfa Hitlera

Adolf Hitler spáchal sebevraždu během posledních dní druhé světové války ve svém bunkru v Berlíně se svou dlouholetou partnerkou Evou Braunovou, když se sovětské jednotky blížily k městu a válka byla pro Německo prakticky prohraná. Spolkl kyanid, o střelbě se vedou věčné spory. Jeho smrt byla oficiálně potvrzená 1. května 1945.

Opravdu diktátor zemřel?

Před svou smrtí Hitler sepsal svou poslední vůli a testament, ve kterém jmenoval velkoněmecký říšský maršál Karla Dönitze svým nástupcem a říšského kancléře Josepha Goebbelse kancléřem. Krátce po smrti byla těla Hitlera a Evy Braunové spálena mimo bunkr, aby se zabránilo jejich pietnímu uctívání.

Oficiálně byla Hitlerova smrt potvrzena až po válce, kdy byly objeveny ostatky v blízkosti bunkru. Vedení třetí říše pod Hitlerovým vedením nakonec zkolabovalo a válka skončila 8. května 1945 kapitulací Německa. Přesto existuje dnes mnoho konspiračních teorií, že na konci války nezemřel. Jedna z nich říká, že dožil v klidu v Argentině.

Zdroj: npr.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, rozhlas.cz

KAM DÁL: Lída Baarová: Goebbelsova milenka, která zničila svou rodinu.