Jak se stravovali staří Egypťané? Pivo nechybělo na žádném stole

Egypťané věřili, že pivo dokáže z těla vyhnat zlé duchy, kteří způsobují nemoci
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Pivo, bez kterého si řada lidí neumí nedělní oběd ani představit, bylo ve starém Egyptě snad ještě oblíbenější než dnes. Tehdy totiž bylo vnímáno nejen jako nápoj, ale i jako zdroj živin a lék.

Zlatavý mok byl ve starém Egyptě považován za nedílnou součást stravy. Lidé již tehdy věděli, že pivo je opojný nápoj, bylo pro ně ale zároveň důležitým zdrojem živin. Dokonce ho s dobrými úmysly dávali i svým dětem.

Pivo jako lék

Staří Egypťané pivo dokonce předepisovali i jako lék k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů. Věřili totiž, že má schopnost vyhnat z těla zlého ducha, který nemoci způsobil.

Tento alkoholický nápoj dříve sloužil dokonce i jako platidlo. Někteří dělníci byli ve starém Egyptě placeni pivem. Výjimkou nebyli ani ti, kteří se podíleli na stavbě pyramid v Gíze.

Med

Další důležitou součástí stravy, ale i náboženství byl med a včely, které ho vyráběly. Pro Egypťany byl med hotový zázrak. Dokázal vše osladit, dělal pečivo krásně vláčné a nikdy se nezkazil. Egypťané proto med a včely považovali za svaté. Obojí hrálo důležitou roli v jejich náboženství.

Egyptský jídelníček

Jídla, která se objevovala na egyptských stolech, byla pravděpodobně rozmanitější, než byste se domnívali. Díky řece Nilu, která touto zemí protéká, se Egypťané mohli téměř každý rok těšit na bohatou úrodu nejrůznějších plodin.

Sklízeli mimo jiné ječmen a pšenici dvouzrnku. Z těchto obilovin poté vyráběli pivo, bez kterého by většina starých Egypťanů nedala ani ránu, a také koláče a chléb. Na egyptských tabulích nechyběla ani zelenina a luštěniny (fazole, pórek, salát, čočka, cibule, okurka a jiné) a ovoce (hrozny, fíky, datle a další).

Pochutnávali si také na různých druzích masa. V egyptské stravě nechyběly ryby, maso z dobytku, který byl výsadou vyšší třídy, ani maso z menších hospodářských zvířat (jako jsou například ovce, kozy a husy).

Egyptská smetánka si pochutnávala na mase, zelenině, ovoci, dortech slazených medem, vínech, zatímco strava chudších lidí se skládala zejména z chleba, ryb, fazolí, česneku, cibule a piva.

Zdroj: Weird History, History Extra

KAM DÁL: Nejděsivější věznice v historii: Cela v rakvi a skalní vězení, ze kterého naskakuje husí kůže.

Klíčová slova: