Když Viking nedokázal v ložnici uspokojit manželku, čekalo ho strašlivé ponížení

Sigurd Eysteinsson byl pěkný ptáček, karma mu jeho podvůdek hned vrátila
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Doba Vikingů zanechala v historii důležitou stopu. Skandinávské fantasy ságy je často vykreslují jako hrdiny, kteří během krutých bitev vynalezli kompas, objevili Severní Ameriku, nebo dokonce jako první používali hřeben. Jaký ale byl jejich sexuální život? 

Skandinávci brali odjakživa manželství velmi vážně. Rozvody byly vzácné, a pokud už se k nějakému odloučení schylovalo, musely být prokázány vážné důvody. Na rozdíl od mnoha jiných národů měly ženy na severu Evropy mnohá práva a rozvod mohly iniciovat samy.

Manželka promluvila před celou komunitou

Takovým důvodem mohlo klidně být selhání manžela v posteli nebo jeho neochota k milostným hrátkám! Jeho lhostejnost k sexu nebo dokonce povahový nesoulad byly vnímány velmi vážně – sexuální život byl totiž považován za nedílnou součást šťastného manželství. 

Nenechte se ale mýlit, rozvodový rituál byl složitý, často možná až ponižující. Probíhal ve třech fázích. Manželka nejprve oznámila touhu se rozejít u rodinné postele, promluvila o svých záměrech u dveří rodového domu a pak se setkala celá komunita. Zostuzený manžel musel jen stát a mohl se možná tak červenat.

Od té chvíle byl v komunitě vnímán jako ten, který neumí ženu uspokojit, a na jeho hlavu se snesla nevídaná hanba. Připravilo ho to o postavení plnohodnotného muže, protože aby byla jeho žena dokonale šťastná, musí jí také plnit sexuální přání.

Nedostatek žen vedl k násilí

Náročná situace pro neposlušného manžela to byla i proto, že kolem 9. století bylo mužů mnohem více než žen, a nevěst tak bylo málo pro všechny. Udržet si tu svoji bylo tak naprosto klíčové. 

Jak to Vikingové řešili? Jednoduše, dle svého uvážení. Pokud Viking nenašel vhodnou adeptku do manželství, vydal se na válečné tažení, a kde byly dámy volné, tam si vybral. Nehledě na to, zda sličná žena chtěla, či nechtěla. Ženy se tak začaly přivážet z jiných zemí, kam skandinávští bojovníci jezdili pro zlato a slávu. 

Mnoho takových krásek bylo přivezeno z britských ostrovů – keltské ženy byly mezi Vikingy totiž velmi žádané. Všechny ale k manželství určené nebyly – některé z nich zkrátka skončily jako konkubíny pro potěšení válečníků. Plnily tak v podstatě roli sexuálních pomůcek.

Zdroj: pictolic.com, thevikingherald.com

KAM DÁL: Milenka Marie Antoinetty má konečně tvář. Dav ji roztrhal, dnes by po ní šíleli muži i ženy.