Prezident Husák se bál rakoviny, a tak jedl jednu potravinu stále dokola

Nejvíc vtipů se říkalo o Husákovi. A stačilo málo, třeba že Husák vyrazil na návštěvu USA
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Život Gustáva Husáka se řídil jednoduchým krédem – utíkej tak rychle, až budeš určovat směr. To se mu jeden čas skutečně povedlo, sám se ale potýkal s vnitřními démony, které nepřiznal. Celý život žil s myšlenkou, že trpí rakovinou, a proto musí jíst jen vybrané potraviny. Ta mu nakonec byla skutečně diagnostikována.

O Gustávu Husákovi se už léta traduje, že byl nenapravitelný workoholik. V kanceláři trávil nejméně dvanáct hodin denně. A aby ušetřil čas a peníze, žádal si k snídani, obědu i večeři párky a dva rohlíky. Jeho sekretářka Josefína Drášová tak měla poměrně snadnou volbu, co musí denně doplňovat. Co ještě nesmělo chybět, aby Husák zažehnal rakovinu, která se mu nakonec i tak potvrdila?

Dokonalá lahůdka

Bezpáteřní kariérista, politický fanatik a osmý československý prezident Gustáv Husák byl vrcholným představitelem vládnoucí Komunistické strany Československa. Patřil sice mezi intelektuální elitu a malou hrstku těch, kteří za první republiky vystudovali vysokou školu, vědělo se o něm ale i to, že je skvělým manipulátorem, což mu významně pomohlo v jeho politické kariéře. 

Zatímco v restauracích a při společenských událostech si prezident rád dopřával českou a slovenskou kuchyni, v soukromí vždy volil k párkům také rybí olej z tresčích jater. Věřil totiž, že má léčebné účinky. Ke konci svého života předpokládal, že trpí rakovinou. Nejdříve si tuhle myšlenku nasadil do hlavy sám, později mu byla rakovina opravdu diagnostikována. 

Zemřel skoro zapomenutý

„V září roku 1990 už starý pán vypadal jako tělo bez duše. Odmítal jíst, jen kouřil a sem tam si dopřál skleničku alkoholu,“ popsal jeho stav komunistický historik Vilém Plevza. Později se jeho stav natolik zhoršil, že své poslední týdny života strávil v nemocnici na Kramárech. Dnes je známá jako Nemocnica s poliklinikou Ladislava Dérera Bratislava

Nakonec zemřel na selhání srdeční a dýchací soustavy jako skoro zapomenutá osoba. Dokonce neměl podle tehdejších zákonů ani nárok na důchod, ten si vydobyl až později s odkazem na své předchozí zaměstnání, než se ujal funkce prezidenta. V roce 2019 se umístil na sedmém místě ankety Najväčší Slovák

Zdroj: cesky.radio.cz, denikn.sk, plus7dni.pluska.sk

KAM DÁL: Seriál o zločinech: Šílené běsnění recidivisty Lulka odnesly i malé děti. Tvrdil, že neví, proč je souzen.