Tohle je tvář ženy z doby bronzové! Podívejte se na ten obličej, muži jí padali k nohám

Ava zřejmě ve své době platila za velmi krásnou, možná dokonce impozantní ženu
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Měla všechno, po čem muži touží. V její době ale to asi nebylo doceněno tak, jak bychom si jejích předností považovali dnes. Odborníci vytvořili 3D obraz ženy z doby bronzové, která byla pravděpodobně součástí evropské kultury „Bell Beaker“. A je opravdu třeba říct, že byl kus.

V roce 1987 skotští dělníci náhodně objevili hrob ženy z doby bronzové během projektu výstavby silnice. Kamenná hrobka připomínající rakev, zvaná cist, obsahovala kosterní pozůstatky spolu s mnoha věcmi - keramické kádinky s krátkým hrdlem, fragmentu hovězí kosti, malých kousků pazourku a další drobnosti. Hrob v Achavanich v severním Skotsku vešel ve známost jako Achavanich Beaker Burial.

Žena z kultury zvoncových pohárů

O ženě, které archeologové přezdívali „Ava“, se toho však moc nevědělo. Archeologové potvrdili jen to, že když zemřela, bylo jí mezi 18 a 25 lety, a na základě měření její holenní kosti byla zřejmě 1,71 metru vysoká. Tyto závěry přinesla odborná studie.

Na základě nálezů z jejího hrobu bylo také možno určit, že Ava byla součástí kultury „zvoncových pohárů“ z doby bronzové, která byla v tomto období v Evropě běžná a známá svými kulatými nádobami na pití z keramiky. Nyní přišli s novinkou a ukázali, jak tato žena mohla doopravdy vypdat.

Rekonstrukce tváře

K vytvoření trojrozměrné aproximace obličeje použili vědci existující skeny počítačové tomografie (CT) zhruba 3800 let staré lebky. Nicméně, protože lebka postrádala dolní čelist, tým k sestavení konečného obrazu použil data získaná z CT skenů žijících dárců.

„Díky anatomickým, statistickým a logickým údajům bylo možné rekonstruovat její tvář i bez dolní čelisti,“ uvedl pro Live Science autor studie Cícero Moraes, brazilský odborník na grafiku. „Pak jsem sledoval profil obličeje, což děláme pomocí kombinace markerů tloušťky měkkých tkání, které informují o tom, jak poskládat pokožku,“ vysvětlil.

Krásná a impozantntí

Následně tým provedl „anatomickou deformaci“ virtuálního dárce. Proces byl upravován do chvíle, než se lebka proměnila v Avu. Analýza podoby Avy z roku 2016 už přitom ukázala, že měla světlou pleť, blond vlasy a modré oči. Jenomže to byl podle všeho omyl.

Samostatná aproximace obličeje totiž analyzovala její DNA a určila, že „s největší pravděpodobností měla hnědé oči a černé vlasy a že „její kůže byla o něco tmavší než mají dnešní Skoti,“ napsali vědci v nové studii. Vědci také došli k závěru (za pomoci její výšky a rysů obličeje), že ve své době mohla být považována za abnormálně krásnou, možná doslova impozantní ženu. Kdyby žila dnes, velmi pravděpodobně by jí muži padali k nohám jako zralé hrušky.

Zdroje: redakce, journals.socantscot.org, socantscot.org, ivescience.com

KAM DÁL: Tohle je tvář neandrtálce! Podívejte se, jestli byste ho rozeznali v davu turistů na Václaváku.

Klíčová slova: