Vesnice s nejdelším názvem na světě: Nevyslovíte ho ani po pečlivé rozcvičce

První zmínka o Maorech pochází z deníku slavného objevitele Abela Tasmana. Název jejich vesnice nevyslovíte
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Když se potká kulturní dědictví a trochu zlomyslný smysl pro fantazii, mohou vzniknout tak kuriózní názvy vesnic a obcí, že je v budoucnu nepřečte ani ten nejpovolanější. Kde se nacházejí?

Vesnice Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapiki-maungahoronukupokaiwhenuakitnatahu, často zkráceně nazývaná Taumata, se nachází na Novém Zélandu a je svým extrémně dlouhým názvem už dávno proslulá. Název pochází z maorštiny – původního jazyka domorodých obyvatel Nového Zélandu. A v maorské kultuře má svůj nepochybný význam.

Kdo to byli Maoři?

Člověka hned napadne, co ti Maoři asi dělali, že měli čas vymýšlet tak dlouhé názvy. Ve skutečnosti šlo o obyvatele pocházející z ostrova Hawaiki, který je považován za původní místo jejich výskytu v Polynésii. Migrace Maorů na Nový Zéland probíhala v kánoích a trvala několik desetiletí. Jejich příchod na Nový Zéland je známý jako „Te Heke Mai i Hawaiki“.

Dodnes tito obyvatelé nevymřeli, ačkoliv s příchodem Evropanů kolem 18. století měli opravdu namále. Národní obrození přišlo na počátku 21. století, kdy se světová populace Maorů začala znovu zvyšovat. Maorštinou, známou jako „te reo Māori“, stále mluví mnoho z nich. Jejich kultura zahrnuje tradice, legendy, zvyky, hudbu, tance a umění. Hrála klíčovou roli v předávání znalostí z generace na generaci. 

Maorská společnost byla dříve organizována do kmenů (iwi) a podkmenů (hapū). Každý kmen měl svá vlastní území, tradice a vůdce. Některé zvyklosti si tyto kmeny uchovávají dodnes.

Věří na duchy a nadpřirozeno

Maorové měli tradiční náboženství, které bylo spojeno s vírou v nadpřirozené bytosti, přírodu a duchovní svět. Rituály a obřady hrály v jejich životě důležitou roli.  

Již jmenovaná maorská vesnice není jediná, která se pyšní pořádně dlouhým názvem. Kde ještě dávní obyvatelé rozhodně písmenky nešetřili?

  • Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch znamená v překladu Kostel Panny Marie v roklině bílých lísek poblíž prudkého víru a kostela svatého Tysilia u červené jeskyně. Najdete ji v gesci britské monarchie.
  • Mamungkukumpurangkuntjunya. Vesnice v Austrálii, která má jedno z nejdelších jmen v této zemi.
  • Venkatanarasimharajuvaripeta: Název této vesnice v Indii je často zkracován na V. Narasimharajuvaripeta.
  • Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit: Toto je oficiální název Bangkoku, hlavního města Thajska, a je nejdelším názvem hlavního města na světě. Je zkráceně znám jako Krung Thep.
  • Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein: Farma v Jihoafrické republice, která znamená „Pramen, kde byli dva buvoli zabiti jedním výstřelem.“
  • Saint-Remy-en-Bouzemont-Saint-Genest-et-Isson: Tato vesnice ve Francii má jeden z nejdelších názvů u nich a spojuje několik různých částí.
  • Gorsgoch or Rhydgoch: Toto je vesnice ve Walesu, která má nejdelší název ve Walesu a je známá jako Gorsgoch.

A nad čím jste si naposledy zlámali jazyk vy?

Zdroj: redakce, mapy.cz, wikipedia.org

KAM DÁL: Církev desetiletí tajila fatimské proroctví. Jestli se Rusko nevzpamatuje, čeká nás možná něco mnohem horšího.