Jak správně zavařovat? Není to jen o ovoci, pusťte se do masa nebo polévek

Nejrůznější marmelády jsou samozřejmě klasikou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Chystáte se na dovolenou a děláte si starosti, co s jídlem? Zavařte si pár dobrot na cestu. Stačí jen vyklopit do ešusu a třeba ohřát na ohni. Zavařování sice není žádná velká věda, ale není radno to podceňovat, protože špatně zavařené potraviny se mohou rychle zkazit. Jak na to?

Důvod, proč zavařovat hotové jídlo na dovolenou, je zřejmý. Nejen, že takto upravený pokrm vydrží opravdu dlouho, ale také vám tato příprava ušetří spoustu času, starostí i peněz. Je úplně jedno, kam jedeme. Jestli pod širák, pod stan nebo do penzionu s polopenzí.

Jestliže vás jede víc a chcete si dovču především užít, pořádně se nadlábnout a ušetřit, zavářka je jasná volba. Je dokonce mnohem lepší, než si kupovat konzervy, protože lépe chutná. A co všechno lze z hotových jídel zavařovat? Téměř vše, na co si vzpomenete, od polévek a pomazánek, přes uzeniny a ryby, až po masité pokrmy.

Pár dobrých rad před tím, než se do toho pustíte

  • Při zavařování hotových jídel je třeba mít vždy perfektně čisté ruce, aby se jídlo před zavíčkováním neznehodnotilo.
  • Stejně tak musejí být perfektně čisté i zavařovací sklenice a víčka, před zavařováním bychom je měli vyvařit a nechat uschnout (neutírat! Z utěrek, ať papírových či látkových, se uvolňují žmolky. Sklenice musí být 100% sterilní).
  • Pro maso se používají víčka s červeným těsněním.
  • Nezavařujeme pokrmy, které obsahují smetanu nebo mouku. Pokud je třeba, přidáme tyto suroviny až při ohřívání jídla.
  • Maso před zavařováním vždy zbavíme kostí.
  • Správnou těsnost víčka ověříme obrácením sklenice dnem vzhůru. Nejen, že tekutina nebude vytékat, ale nesmí ani stoupat bubliny. Jestliže se ve sklenici objeví bubliny, znamená to, že se dovnitř dostal vzduch. A to je špatné. Vzduch totiž znamená kyslík a kyslík je to, kvůli čemu se rozkládají bílkoviny a vše, co je z bílkovin, se tedy kazí.
  • Zpracovávejte jen kvalitní, dobře omyté suroviny.
  • Přesvědčte se, zda sklenice nejsou prasklé nebo zda nemají poškozený okraj a také zda víčka jsou v naprostém pořádku.
  • Nedoplňujte sklenice nálevem až těsně k hrdlu.
  • Nikdy nezavařujte maso s cibulí! (cibule v zavařených pokrmech okamžitě kvasí).

V čem zavařovat?

Skoro ve všem. Skvěle nám poslouží papiňák, trouba, ale i mikrovlnná trouba. Pro největší komfort je dobré si pořídit přímo speciální zavařovací hrnec. Hlavní předností zavařovacích hrnců je samostatný přívod elektřiny, takže nejsme závislí na žádném spotřebiči, hrnec můžeme umístit třeba na terasu.

Jak zavařovat maso?

Zavařovat můžeme maso jakékoliv. Ať už je to vepřové, hovězí, kuřecí, králičí, zvěřina a nebo třeba ryby. Před zavařováním maso upravíme buď vařením, pečením nebo dušením, do sklenic je dáváme ještě za tepla a zalíváme šťávou nebo vývarem. I sklenice by měly být teplé.

Také zde platí, že tekutina by neměla přesáhnout výšku 2/3 sklenice, samotné maso nemusí být celé ponořené. Zavařoval lze samozřejmě i maso bez šťávy. Důkladně uzavřené zavařovací sklenice vložíme do vody a zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1,5 hodiny. Necháme stát do druhého dne a zavaříme ještě jednou po dobu 1 hodiny.

Zavařování uzenin

Klobásky, párky, slaninu nebo libovolné, tepelně upravené uzeniny opláchneme, dáme do zavařovací sklenice o objemu 0,7 l asi do 2/3, přidáme asi 2 cm vody, zavíčkujeme a ihned zavaříme při 100 °C asi 1 hodinu. Necháme stát do druhého dne a postup sterilování zopakujeme. Uzeniny by neměly být ve sklenici namačkané.

Zavařování polévek

Nejvhodnější na zavařování jsou vývary, ovšem zavaření nudlí a jiných zavářek necháme až na dobu před konzumací. Zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1 hodinu, další den ještě opakujeme proces zavařování 45 minut.

Paštiky a pomazánky

Zavařování paštiky a pomazánek, mezi které můžeme zařadit např. škvarkovou, masovou, houbovou nebo zeleninovou, probíhá při 90 °C přibližně 40 minut. Stejně jako u ostatních zavařených jídel, i u paštik a pomazánek opakujeme zavaření další den, asi 30 minut.