Máte nadúrodu jablek? Udělejte si z nich mošt nebo křížaly

Z nadúrody jablek si vyrobtě mošt
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Také máte doma plné přepravky jablek a už nyní je jisté, že je nestačíte zkonzumovat? Tak neváhejte a vyrobte si z nich mošt. Nebo si je usušte. Víme, jak na to.

Mošt je nejen osvěžující, ale i plný hodnotných látek. Chuť jablečného moštu je závislá na zralosti ovoce a také na odrůdě, ale kdo nakonec řešil odrůdu, když je moštování spíše otázkou využití oné nadúrody.

Moštujte jen zralé a zdravé plody

V každém případě pěstitelé doporučují při sběru jablek, u nichž počítáte s moštováním, brát opravdu jen zralé ovoce. V žádném případě nepoužívejte plody přezrálé a nahnilé. Pro představu počítejte s tím, že z jednoho kilogramu jablek získáte asi 0,5 až 0,7 litru moštu.

Pokud se rozhodnete vyrobit si mošt doma, musíte na to mít pochopitelně drtič ovoce. Dá se pořídit v kterémkoli specializovaném obchodě. Podobně i lis na ovoce, který budeme potřebovat následně. Jak tedy postupovat?

Jablka nejdříve omyjeme, pak nadrtíme a hmotu hned zpracováváme lisováním, protože na vzduchu oxiduje a hnědne. Vylisovanou šťávu neupravujeme, obsahuje už tak dost cukru a kyselin.

Konzervujte mošt teplem

Mošt pak slijeme do dobře vymytých skleněných lahví, ale ne až po okraj. Pokud totiž budeme později teplem konzervovat, tekutina zvětší objem a mohla by vytékat. Konzervace moštu je pak jednoduchá - lahve vložíme do zavařovacího hrnce, zalijeme až k hrdlům vodou a zahříváme na teplotu 75 až 80 °C.

Po dosáhnutí této teploty lahve vyjmeme, uzavřeme ihned zátkami a položíme do vodorovné polohy a necháme vychladnout. Možné je také samotný mošt v kameninové nebo smaltované nádobě, aby kyselina nereagovala s kovy, zahřát na teplotu 85 °C a pak teprve naplníme lahve.

Kdo nechce kupovat kvůli sezoně drtič ovoce a lis, není nic jednoduššího, než si nechat jablka vylisovat v moštárně. V každém okrese určitě sezonně funguje několik moštáren, kde vám za pár korun za litr mošt vyrobí.

Pochopitelně, že do moštárny odvezeme vhodná, vyzrálá jablka bez hniloby. Vyprání provedou ale za vás. Jen si musíte s sebou vzít nádoby na mošt a někde dokonce i pytle či nějakou nádobu na vylisovanou hmotu. Ne všude si ji nechají a pak ekologicky zlikvidují třeba na kompost nebo jako krmení zvěři v lese.

Udělejte si z jablek křížaly

Tak už máte mošt hotový a stále máte dost jablek či jiného ovoce? Nevadí. I tak si můžete něco na zub a zdravého připravit na zimní dlouhé večery, a tím jsou křížaly – tedy sušená jablka. Sušení ovoce patří k nejstarším a nejzdravějším způsobům konzervace potravin. Původní sušení ve stínu nahradily moderní stroje. Takže s radostí do toho.

Jablko je plod jabloně, patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě. Jde o malvici, podobně jako u plodu hrušně o hrušky.

Nejlepší je sušička ovoce

Pokud se rozhodnete sušit jablka v teple, třeba na topení, musíte dbát na to, aby ovoce sesychalo neustále až do konečné podoby. Hrozí totiž riziko, že vám jablka začnou plesnivět. Vcelku dobře to jde v klasické troubě – nevhodná je plynová a nejlepší je horkovzdušná s ventilátorem. Nejlepším způsobem je ale použít sušičku a ta se hodí pro více účelů než třeba jen drtič ovoce.

Při výběru ovoce, v našem případě tedy jablek, musíte také dbát na to, aby plody byly vyzrálé, zdravé. Nejdříve je omyjeme, pak nakrájíme na tenké plátky a na sušící podložku je naskládáme v jedné vrstvě.

Pokud je sušíte na pekáči, doporučuje se pečicí papír, protože přímo na plechu sušené ovoce může získat kovovou příchuť. Správně vysušené ovoce musí být ohebné a když jej rozpůlíme a zmáčkneme, nesmí se objevit kapičky tekutiny. Po usušení jablka uskladňujeme nejlépe ve sklenicích s kvalitním uzávěrem.

Klíčová slova: