Postel kdekoli na světě? Správný výběr spacího pytle vám otevírá nekonečno možností

Dobrodružství pod širákem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Spaní pod hvězdnou oblohou zní velmi romanticky. Matka příroda však umí být nevyzpytatelná. Počasí vás může dostat do nepříjemné situace, a tak je dobré se připravit, alespoň dobrým výběrem spacáku.

Ať jste v kempu pod stanem, nebo na dobrodružné cestě, kde spoléháte pouze na přírodu, dobrý spacák je stejně nenahraditelný jako zásoby vody. Míra kvalitního dobrodružství se totiž nehodnotí na základě bolavých zad a nachlazení. 

Vhodná velikost je vždy o deset centimetrů delší, než je délka vašeho těla. Cokoli delšího už není ideální.

Správná velikost

Nejčastější chyba zákazníka je, že jejich spací pytel má špatnou velikost. Je buď příliš malý, nebo příliš velký. Tento prvek není jen pro parádu, ale ovlivňuje tepelnou izolaci ve vašem improvizovaném domečku. Vzduch je to, co udržuje ve spacím pytli teplo. Když je vám uvnitř těsno a nohama tlačíte na dno, tak vytlačujete izolační vrstvu a hlavně vzduch. Zima vám tak v některých případech není kvůli nekvalitní izolaci, ale špatné velikosti. 

Když je spací pytel o něco delší, vzduchu je naopak uvnitř o mnoho víc. Ten nezvládnete ohřát, a tak se začne ochlazovat. Základní sortiment spacích pytlů se nabízí ve třech velikostech pánské a dámské - 190 cm, 180 cm a 170 cm a navíc existují i dětské velikosti. 

Tipy a triky

Už jste do spacího pytle investovali a nemůžete ho vrátit? Existuje několik rad a triků, které mohou pomoci, aby vaše lože bylo vyhřáté na ideální teplotu. Pokud je spacák příliš dlouhý, pomůže vám obyčejná gumička. Konec přeložíte a stáhnete… Improvizované zkrácení je na světě. Jedna z dalších pomůcek je vycpat dno oblečením, které si chcete obléknout druhý den. Nejenže vyřešíte problém s jeho délkou a správným vyhříváním, ale dokonce si vyhřejete i samotné oblečení. 

Při výběru se nebojte spacák prakticky vyzkoušet. Lehněte si do něj, abyste si ověřili reálnou délku. 

Teplota na spacáku

Firmy často nabízejí produkty, které informují, že jejich spacák zvládne i ty nejextrémnější teploty. Zákazník tak žije s pocitem, že jeho spací pytel vydrží extrémní podmínky velmi snadno a vám bude teplo i v -20 °C. Výrobce má přitom povinnost informovat zákazníka na základě evropské normy o třech různých základních hodnotách, mezi kterými je zásadní rozdíl. První je komfortní teplota, kdy se vyspí žena a dítě, druhá počítá s teplotou, kterou zvládne muž, a třetí je extrémní teplota, při které se nevyspí nikdo. 

Správná péče

Důležité pro dlouhodobou životnost spacího pytle je správné skladování. Uložení pouze v kompresním obalu působí na spací pytel negativně. Ideálně by měl být rozbalený nebo vyvěšený. Jednou za čas je dobré ho i proklepat. Syntetické spacáky se musejí ukládat tzv. halabala. 

Vyrážíme na dovolenou. Kam s domácím mazlíčkem, když s námi nemůže? Více čtěte zde.
Klíčová slova: