Zatopená zahrada: Jak lehce zachránit vaše rostliny

Vydatné deště mohou v určitých případech způsobit odumírání rostlin
  |   zajímavost

Období silných dešťů, které vystřídalo extrémní sucha, vedlo k desítkám zatopených zahrádek. Na řadě z nich se jejich majitelé museli se svou úrodou i okrasnými rostlinami rozloučit. Naštěstí ale existuje hned několik jednoduchých způsobů, jak je zachránit.

Vlny veder, kterým jsme čelili před několika týdny, totiž půdu na většině zahrad vysušily tak, že ztuhla a zhutněla. To zapříčinilo, že dešťová voda se pak do této půdy nemůže tak lehce vsáknout, a tak sedí na povrchu.

Neschopnost deště lehce se vsáknout do půdy může mít za následek utvoření malých potůčků, které poté směřují směrem dolů a často také nabývají na síle. Okolní půda ale často čelí podobnému problému a dešťová voda tak nemá kam jít. V takovém případě může lehce dojít k zaplavení vaší zahrádky.

Zatopené části zahrady zpozorujete vždy nejdříve na jejím nejníže umístěném konci. Dokonce i při mírném náznaku zatopení rostlin bychom měli okamžitě jednat. Když totiž rostliny stojí dlouhou dobu ve vodě, mohou začít poměrně rychle odumírat. Může to totiž mít za následek udušení jejich kořenů.

Ohrožena jsou zejména čerstvě vysázená semena, menší rostliny a zelenina. Semena, u kterých se ještě nevytvořily kořeny, vydatné deště pravděpodobně úplně odplaví. Zelenina a menší květiny přežijí v rozmáčené půdě pouze jeden až dva dny.

Jak zahradu ochránit

Odumírání rostlin můžete naštěstí poměrně lehce předejít. Stačí jen před příchodem deště propíchat půdu na zahradě obyčejnými zahradními vidlemi. Ideální je umístit vpichy zhruba 15 cm od sebe. Tento krok pomůže s vsakováním vody do půdy, přímo ke kořenům rostlin, kde ji mohou využít.

Ideální je také kolem rostlin zdrsnit půdu, to také pomůže s lepším vsakováním vody. Stačí jen její povrch prohrabat motyčkou do hloubky zhruba tří centimetrů. Pomůže vám mimo jiné ale i mulčování rostlin.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Nevylévejte vodu po vaření: Na zahradě je k nezaplacení.