Dnes poprvé: Do kin míří ostrá satira namířená proti Ovčáčkovi

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Nekorektní politický kabaret Ovčáček miláček volně navazuje na představení Ovčáček čtveráček. Dnes večer můžete zhlédnout pokračování úspěšné satiry ve více než osmdesáti kinech v České republice. 

Městské divadlo Zlín svým nekorektním kabaretem Ovčáček čtveráček v loňském roce nadchlo české publikum. Představení bylo dlouhodobě vyprodané a když bylo rozhodnuto, že jeho přenos odvysílají česká kina, prodalo se více než 17 000 lístků. Tím byl mimochodem překonán starý rekord Divadla Járy Cimrmana. Záznam představení Ovčáček čtveráček je nyní volně dostupný na youtube kanálu Městského divadla Zlín.

V letošním roce uvedlo zlínské divadlo pokračování této ostré politické satiry. Pod názvem Ovčáček miláček je divákům naservírován ještě nevybíravější kus, jenž byl samozřejmě oproti původní inscenaci značně aktualizován. Děj je umístěn do budoucnosti, konkrétně do období, kdy se naplno rozjedou kampaně následujících prezidentských voleb. Kromě prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka stojí v centru pozornosti například Andrej Babiš, Michaela Jílková, Michael Kocáb nebo Bohuslav Sobotka.

Režisér inscenace a ředitel Městského divadla Zlín Petr Michal prozradil, že impulsem pro Ovčáčka čtveráčka byla kauza kolem Jiřího Bradyho. "Ve dvojce byly spouštěcím impulsem tanečky kolem výkladu ústavy," řekl Michálek. Kabaret však reaguje i na další kauzy současného politického dění. Například na výrok Pavla Bělobrádka o tom, že pes neumřel, nýbrž chcípl, nebo na širokosáhlou diskuzi o tělesné kondici prezidenta Miloše Zemana.

Ovčáček, Babiš, Sobotka
Inscenace je od začátku na české poměry nebývale úspěšná, což se dalo díky předchozím úspěchům Ovčáčka čtveráčka předpokládat. Nejen diváci, ale i recenzenti chválili nekompromisní, černohumorné představení, jemuž vévodí přesvědčivý Marek Příkazký v roli prezidentova mluvčího.

Toho doplňují především Zdeněk Julina, jenž ztvárnil Andreje Babiše, a Pavel Vacek jako Bohuslav Sobotka. Návštěvníci divadla údajně nejvíce cenili scény s Andrejem Babišem. Ať už ty, kdy Zdeněk Julina chodil po scéně s čapím hnízdem na hlavě, nebo ty, v nichž se tematizovala kauza odposlechů. Podobně nadšené reakce vzbudil Jiří Paroubek a jeho tělesné cvičení.

Inscenace vznikla podle všeho víceméně spontánně, herci měli před premiérou pouze šest zkoušek. Většinu textů tvoří přepisy tweetů, facebookových statusů a jiných internetových příspěvků a samozřejmě také rozhovorů a projevů. Cílem inscenace je mimo jiné přimět diváky, aby neváhali jít k prezidentským volbám.

Na prolnutí umění a politického dění je v českém kontextu nahlíženo spíše s despektem

Kam vyrazit?

Chcete-li přenos představení Ovčáček miláček zhlédnout, máte šanci dnes večer. Podle webu prenosydokin.cz bude téměř devadesátiminutovou inscenaci přenášet hned pět pražských kin. Dále pak kina v Kutné Hoře, ve Slaném, v Litoměřicích nebo v Mladé Boleslavi. Kompletní seznam míst naleznete zde. Přímý přenos začíná v sedm hodin.

Plánované jsou tentokrát i záznamy představení. Na ty můžete vyrazit hned dnes od devíti. Dále je promítání na programu zítra, v pátek a v sobotu. Dá se navíc očekávat, že inscenaci nalezneme za nějakou dobu na youtube kanálu zlínského divadla.

Politická satira Ovčáček miláček je v České republice vcelku ojedinělá, jelikož na prolnutí umění a politického dění je v českém kontextu nahlíženo spíše s despektem. Velmi povedenou výjimku tvoří například inscenace Studia Hrdinů. Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, jejíž předlohu napsal spisovatel David Zábranský.