Seriál Most! skončil. Proč se z něj stal takový fenomén a chystá se pokračování?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V pondělí večer odvysílal první program České televize poslední díl seriálu Most!. Ten se stal jednou z nejvýraznějších událostí počátku letošního roku. A možná že nejen toho. Nabízí se tak otázka, co bude teď. Co všechno může Most! změnit? Bude "dycky Most", nebo "už nikdy Most"?

Plejádu výstředních postav ze seriálu zná téměř každý. Hned několik hlášek se vžilo a baví se jimi lidé po celé republice. Facebooková stránka Snědá tíseň, která se objevila v seriálu, skutečně vznikla a nyní má zhruba pětatřicet tisíc sledujících. Hospoda Severka, jež taky opravdu existuje, se stala vyhledávaným místem, ne-li přímo turistickou atrakcí.

Tak by se dalo ve stručnosti nastínit, jakým fenoménem se seriál Most! během uplynulých zhruba dvou měsíců stal. Musíme k tomu však přidat ještě kontroverzní linku seriálu a bouřlivé a někdy i vyhrocené diskuze, které vyvolal. O Mostu! se zkrátka hovořilo takřka všude a ještě nějakou dobu se o něm asi hovořit bude. Úspěch českého seriálu je pozoruhodný o to víc, že jsou i u nás čím dál tím populárnější internetové televize. Ty obvykle nabízejí desítky seriálů, jejichž tvůrci mohou počítat s vydatnějším rozpočtem. Proč tedy Most!?

Kolečko a Prušinovský

Že bude seriál takový trhák, to se asi očekávat nedalo. Že však půjde o zdařilou a nejspíš i provokativní záležitost, to bylo jasné ještě předtím, než byl odvysílán první díl. Stačilo zaznamenat, že za Mostem! stojí dvojice Petr Kolečko a Jan Prušinovský. Těm už se několikrát podařilo předložit divákům seriál, u kterého se bavili i ti, z nichž si tak trochu utahoval. Jeden příklad za všechny – Okresní přebor.

Osud tohoto seriálu je dobře známý. Po odvysílání všech dílů následoval celovečerní film. A tak se nabízí otázka, zda můžeme něco takového čekat i u Mostu!. Divit bychom se nemohli. Je přece dobře známo, že pokud je nějaký film nebo seriál skutečně úspěšný, následují další a další pokračování, případně pokusy o nápodobu.

Pokud tedy nevznikne film, je možné, že se dočkáme toho, že se tvůrci zaměří na další výstřední skupinu v podobně specifickém prostředí, jakým je hospoda Severka. Také bude zajímavé sledovat, jak se bude v následujících měsících nakládat s nekorektním humorem. Toho se mnozí téměř štítili a právě Kolečko s Prušinovským jej využili skvěle. Provokovali, ale nestvořili něco, nad čím bychom jen znechuceně mávli rukou.

Dycky Hofmann?

Jedním z klíčových bodů pro úspěch seriálu byl dozajista Martin Hofmann. Čtyřicetiletý herec, který už dlouhá léta patří mezi českou špičku. Působí především v Divadle v Celetné, a tak byl doposud méně na očích. To se však změnilo s jeho působením v Mostu!. I v případě Hofmanna budeme moct napjatě sledovat, co bude následovat. Situace, kdy se z výborného herce stane během několika týdnů hvězda se vším všudy, není neobvyklá. 

Osmidílný seriál Most! v pondělí večer skončil. Nyní můžeme napjatě čekat, jaký význam bude mít pro českou seriálovou tvorbu. A zda se případně dočkáme i toho celovečerního filmu. Jedno je jisté – všechny seriály, které přijdou v následujících týdnech a měsících se budou muset popasovat s tím, co po sobě zanechal Most!.

Každopádně je na co se těšit. 4. března bude například uveden první z celkových šesti dílů seriálu Zkáza Dejvického divadla, který režíroval Miroslav Krobot. Za pár týdnů také přijde poslední řada seriálu Hra o trůny. To už je však jiná záležitost. Takový Most! v globálním rozměru.