Čtyřlístek ovládá kina a není v tom sám: Ve filmu se objevil i Hurvínek nebo Rychlé šípy

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Čtyřlístek oslavil padesátku a objevil se na filmových plátnech. A není to první případ. Titul Velké dobrodružství Čtyřlístku si zatím vede lépe než čtyři roky starý film Čtyřlístek ve službách krále. Podívejte se s námi na další případy, kdy se známé postavy podívaly na filmové plátno.

Hurvínek a kouzelné muzeum

Kdo by neznal Hurvínka. Loutková postava je jedním z českých kulturních klenotů a na gramofonových a jiných nahrávkách a na prknech divadel se objevuje už od roku 1926. Pravda je, že se za tu dobu výrazně proměnil. Nejen on, také pan Spejbl, paní Kateřina, Mánička i neodmyslitelný pes Žeryk. Kdo si dnes pustí původní nahrávky Josefa Skupy, asi se bude divit, jak Hurvínek před lety mluvil. Nic to však nemění na tom, že smát se u nich budeme patrně úplně stejně jako před lety.

Smáli se i diváci celovečerního filmu z roku 2017, který se jmenoval Hurvínek a kouzelné muzeum. Smích bohužel nevyvolával osobité vtipy, nýbrž zpracování. Ten film se zkrátka nepovedl a bylo to zřejmé již poté, co se objevily první záběry z chystaného titulu. Fanouškům tak nezbývá, než si pustit třeba seriál Na návštěvě u Spejbla a Hurvínka z počátku sedmdesátých let. Nebo třeba jeden z dílů Zkázy Dejvického divadla, kde se za loutkové postavičky převlékli herci.

Záhada hlavolamu

Kdo vyrůstal v České republice a měl již v dětství zájem o knihy, dozajista se setkal s některou z takzvaných foglarovek. Knihy tohoto autora jsou mezi mladšími čtenáři – ale nejen mezi nimi – velmi populární už více než osmdesát let. K nejoblíbenějším titulům Jaroslava Foglara patří ty, které zachycují osudy party přátel, již si říkají Rychlé šípy. Vedle komiksových zpracování jsou nejznámější hlavně tři romány. Ty se často označují za takzvanou stínadelskou trilogii.

Do ní se řadí tituly Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Především první z těchto titulů je patrně výborným materiálem pro filmovou, respektive televizní adaptaci. V roce 1969 byl podle knihy natočen devítidílný seriál režiséra Hynka Bočana a v roce 1993 pak celovečerní film. Pátrání po ježkovi v kleci a volbu Velkého Vonta režíroval Petr Kotek. A na rozdíl od Hurvínka se převedení známých a oblíbených postav z knih na filmové plátno vcelku zdařilo.

Čtyřlístek ve službách krále

Nastal čas podívat se i na Čtyřlístek. Protože Velké dobrodružství Čtyřlístku mají mnozí diváci v živé paměti, podíváme se na film Čtyřlístek ve službách krále z roku 2013. Komiks Čtyřlístek vychází od konce šedesátých let a jeho ilustrátorem je Jaroslav Němeček. V partě čtyř zvířecích kamarádů najdeme kocoura Myšpulína, prase Bobíka, psa Fifinku a zajíce Pinďu.

Komiksové zpracování dobrodružství Čtyřlístku, který tento rok slaví padesát let, vyšlo již několikrát knižně, a tak mají čtenáři možnost přečíst si takřka všechny příběhy najednou. Komu se nechce číst, může se uchýlit k audioknize. Anebo k televizi či k filmu. Již v devadesátých letech natočil režisér Ivan Renč tři krátké animované filmy: Myš, která prochází zdí, Signály z neznáma a Pes na stopě. V roce 2013 pak přišel celovečerní film Čtyřlístek ve službách krále.

Titul režiséra Michala Žabky se však nesetkal se zrovna pozitivní odezvou. Hlavní výtka spočívala v tom, že příběh, kterým známé postavy procházejí, není moc smysluplný a celovečerní film zkrátka neutáhne.

A tak si fanoušci museli počkat až na letošní rok, kdy už je možné zhlédnout titul, který si Myšpulín a spol. zasloužili.