Knihy, které připravily lidi o život. Nejen sebevraždy v minulosti zapříčinila literatura

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Náš vztah ke knihám, k literatuře, ale i ke spisovatelům se proměňuje. Těžko si například dnes představit, že by měla kniha cenu jako dům, jako tomu bylo v počátcích tohoto "vynálezu", který je, jak říká Umberto Eco, stejně dokonalý jako kolo nebo vidlička. Těžko si rovněž představit, že by byl spisovatel takovou celebritou jako svého času Francis Scott Fitzgerald.

Postoj k literatuře se zkrátka proměnil – mnozí samozřejmě žehrají, že už si literatury nevážíme tolik, jak bychom měli. Jsou však i případy, kdy lidi brali knihy natolik vážně, že se jimi inspirovali v životě – bohužel, s dost neblahými následky. Přečtěte si o knihách, jejichž vydání nepřímo zapříčinilo smrt mnoha lidí.

John Fowles: Sběratel

John Fowles, který se narodil v roce 1926 a zemřel v roce 2005, byl jedním z nejvýznamnějších představitelů britské postmodernistické literatury. Proslul romány Mág nebo Francouzova milenka. A také už svým debutovým románem Sběratel, který vyšel v roce 1963 a do češtiny byl přeložen roku 1988. Protagonista tohoto titulu, náhle zbohatnuvší vášnivý sběratel motýlů Frederick Clegg se zamiluje do studentky Mirandy, unese ji a drží ji uvězněnou ve svém sklepě.

Román je to mimořádně zajímavý nejen zápletkou, jež má něco z psychologické literatury, něco z thrillerů, ale také pro literární erudici, z níž autor při psaní zcela evidentně čerpal. Dodnes vyšel Sběratel v České republice třikrát. Svého času však román vyvolal větší odezvu, a to nejen u vášnivých milovníků literatury.

Jako svůj zdroj "inspirace" totiž knihu označilo hned několik sériových vrahů. Jedním z nich byl Robert Berdella, který se hlásil nejen k Fowlesově knize, ale také k filmové adaptaci Williama Wylera z roku 1965. Berdella mezi roky 1984 a 1987 zabil minimálně šest mužů. Oběti držel ve sklepě, kde je mučil a fotografoval a poté zavraždil.

To Christopher Wilder zavraždil minimálně osm žen. Výtisk Fowlesova Sběratele u něj našli policisté, když jej roku 1984 zastřelili.

Johann Wolfgang Goethe: Utrpení mladého Werthera

Jedno z nejslavnějších děl J. W. Goetha je vzhledem k velikosti autora jedním z nejslavnějších děl světové literatury vůbec. Román v dopisech zachycuje nešťastnou lásku Werthera, která jej nakonec dovede až k sebevraždě. A traduje se, že tohoto literárního hrdinu následovalo mnoho dalších, podobně nešťastných mladých sebevrahů.

Gellert Tamas: Laserový muž. Příběh o Švédsku

Reportážní literatura u nás získává na oblibě, a tak jsme se nedávno dočkali českého překladu slavné reportážní knihy Gellerta Tamase nazvané Laserový muž s podtitulem Příběh o Švédsku. Novinář, který se mimochodem přátelil se Stiegem Larssonem, autorem trilogie Milénium, v ní popisuje řádění takzvaného laserového muže, který na začátku devadesátých let děsil celý Stockholm. Se zbraní vybavenou laserovým zaměřovačem útočil na lidi, jež pokládal za imigranty.

Kniha se stala ve Švédsku hitem a přihlásil se k ní dokonce Anders Breivik, který v červenci roku 2011 zavraždil sedmdesát sedm lidí. Ne tedy že by se Breivik rozhodl vraždit na základě Tamasova reportážního románu, vhled do vrahovy mysli jej však fascinoval. Slovenské nakladatelství Absynt, které Laserového muže vydalo, mimochodem brzy vydá i knihu o Andersi Breivikovi. Doufejme, že ta už mezi čtenáři nevyvolá podobné pohnutky jako knihy, o nichž byla právě řeč.

Klíčová slova: