V červenci sklízíme meduňku. Zkuste meduňkové víno

Sklizeň meduňky je v plném proudu
 

Meduňka je zázračná bylinka, která by neměla chybět v domácí lékárničce. Odbourává nervozitu a stres, pomáhá při žaludečních problémech a zklidňuje pokožku při kožních nemocech. Zkuste meduňkové víno nebo lázeň. RECEPTY najdete uvnitř článku.

Červenec je nejdůležitější měsíc pro sklizeň nenápadné bylinky - meduňky. Svou nenápadnost však doslova kompenzuje blahodárnými účinky na zdraví nejen těla, ale i mysli. Trápí vás stres, ničí vás nespavost nebo vám koplikují život žaludeční problémy? Zapomeňte na hromady léků a vyražte na meduňku.

Meduňku je dobré pěstovat společně s dalšími bylinkami. Které to jsou a jak na správné pěstování?

Meduňka zrelaxuje duši

Meduňkový čaj: Lžičku čerstvé nebo lžičku a půl sušené meduňky zalijte vroucí vodou a nechte louhovat v uzavřené nádobě po dobu deseti minut. 

Zázračné účinky meduňky se připisují odbourávání žaludečních problémů. Pomáhá nastartovat správné trávení, uvolňuje tělo při nadýmání, ulevuje od křečí břišních i pánevních orgánů. Ženám se doporučuje užívat meduňku v průběhu menstruace. Lehký odvar z meduňky pomáhá při léčbě kožních nemocí. Vnitřní užívání meduňky pomáhá zmírnit stres a snižovat vnitřní napětí. Působí lehce sedativně a uspává. Je výborným pomocníkem při odbourávání dlouhodobého stresu a při boji s nespavostí. Meduňka je používána i při léčení srdečních neuróz a hysterie.

Po meduňce budete spát jako nemluvňata

Z meduňky si připravte víno nebo se v ní vykoupejte

Víno z meduňky používali již dávno při léčbě padoucnice. Dnešní přírodní medicína se k tomuto receptu opět vrací. Jednu hrst čerstvě nasbíraných lístků meduňky vložte do dobře uzavíratelné nádoby a zalijte půl litrem vína. Nádobu pečlivě uzavřete a postavte na týden na slunce.

Na meduňkovou lázeň si připravte dvě hrsti meduňky, kterou spařte vroucí vodou. Nechte deset minut odstát a po vylouhování nalijte do vany. Budete překvapeni, jak se vám po této přírodní koupeli uleví. Pomůže i na pokožku těla.

Nasbíranou meduňku si nasušte na horší časy

Co se týče bylinek, je dobré se řídit jedním pravidlem: Nikdy jich není dost. Pokud máte tedy větší úrodu, nasušte si meduňku na chudší časy. Sušení provádějte rychle, pomalým sušením hnědne a stává se neúčinnou. Mějte ale na paměti, že byste neměli meduňku skladovat více než jeden rok.