I díky roztroušené skleróze může člověk projít krizi víry, říká zdravotní sestra Lenka Hasnedlová

  |  Komerční sdělení

Charitativní Večer pro Josefa Zelmana z Kolína se blíží. Na večeru vystoupí Marcela Březinová, Richard Tesařík a další. Výtěžek pomůže lidem s roztroušenou sklerózou. Jednou z organizátorek je i zdravotní sestra a sociální pracovnice Lenka Hasnedlová.

Proč koncert právě pro Josefa Zelmana?

Pepa Zelman je kolínský rodák, který žije s roztroušenou sklerózou. Chtěli jsme, aby věděl, že na něj Kolín nezapomněl. Druhým motivem byla pomoc Domovu svatého Josefa, protože je to jediné zařízení v republice poskytující péči lidem s roztroušenou sklerózou, kteří z důvodu postupu tohoto onemocnění nemohou žít a starat se o sebe v domácím prostředí. Mým osobním motivem byl fakt, že jsem půl roku pracovala jako externí konzultantka pro lidi s roztroušenou sklerózou na biologické léčbě. 

Lenka Hasnedlová je profesí zdravotní sestra, vystudovala také sociální asistenci a celých 22 let pracuje v sociálních službách. Již potřetí organizuje koncert pro sv. Josefa v Žirči pro lidi s roztroušenou sklerózou. 

Kdo rozhoduje o oslovení konkrétních účinkujících na koncertě?

S oslovením účinkujících nám hodně pomohla Marcela Březinová, která s námi spolupracovala už loni. Na prvním ročníku byla jako divák, akce ji zaujala a od loňského ročníku nám pomáhá s oslovováním vystupujících s tím, že jejich honoráře v plné výši jdou Domovu sv. Josefa.

Zlepšuje se tím také povědomí veřejnosti o této nemoci?

Trošku asi ano, ale pořád mi nepřijde dostačující. Někdy je přístup veřejnosti až moc laxní.

Dá se krátce vysvětlit motivace umělců, kteří koncert podpoří, nebo má každý svou a hodně odlišnou?

Jde jim o jedno, a to podpořit a pomoci dobré věci. Jsou to srdcaři.

Mohou za to třeba do jisté míry nelehké životní zkušenosti a fakt, že v životě přišli o blízkého člověka, a tak nyní si života víc váží, umí si ho užít a chtějí, aby si ho užili i ostatní? Marcela Březinová ztratila manžela, Richard Tesařík bratra a podobně, může to být ten důvod?

Tak podrobně jsme to nerozebírali. Myslím, že jsou to lidé se srdcem na pravém místě a chtějí pomoci lidem, kteří to potřebují a kterým se tím zlepší kvalita života. 

Jak moc dle vašich zkušeností postupující nemoc a prostředí, v němž klienti Domova sv. Josefa pobývají, ovlivní jejich vztah k víře?

Josef Zelman byl povoláním knihkupec. Dnes je mu 60 let a patnáctým rokem díky rotroušené skleróze žije v Domově sv. Josefa v Žirci.

Součástí je svěcená kaple, takže možnosti určitě mají, ale vždycky je to o osobnosti člověka. Mnohdy se stane, že člověk projde „krizi víry“ ve smyslu, že věří, potom nevěří. V podstatě občas tápe a hledá sám sebe.                                       

Co je vaší motivací pomáhat právě tomuto zařízení?

Mně se tam líbí úžasná atmosféra, která panuje napříč celým zařízením – od pana ředitele až po paní kuchařky. Jako by se tam zastavil čas snoubený s úžasnou domácí pohodou. To je důvod a co mě láká Domov sv. Josefa podporovat.

Světový den roztroušené sklerózy