Vicemistryně ČR Alena Maroušková: Pole dance je návyk, kterého se hned tak nevzdáte

Vicemistryně ČR Alena Maroušková v pole dance našla zajímavou náplň svého volného času
Zobrazit fotogalerii (6)
 

K tomu, abyste si zacvičili, skvěle vytvarovali tělo, a to jen pomocí své vlastní hmotnosti, vám postačí vertikální ocelová tyč a chuť pravidelně cvičit. Ano, řeč je o pole dance, moderní tanečně-sportovní disciplíně, jež do České republiky přišla teprve v roce 2009. O tom, jak náročný je tento sport a pro koho je vhodný, jsme si povídali s vicemistryní České republiky v kategorii Masters 40+ Alenou Marouškovou.

Aleno, pro koho je pole dance vhodný a je nějak omezený věkem?
Pole dance je vhodný pro všechny věkové skupiny, a to pro děvčata i chlapce, ženy i muže. Začínají s ním už předškolní děti v dětské kategorii, pokračují jako mladší a starší junioři. Od 18 let se přechází do kategorie dospělých, která se dále dělí na amatéry, profesionály a elitu, vše do 40 let. Pokud se přehoupnete do vyšší věkové kategorie, ta se označuje jako Masters a dělí se na Masters 40+ a 50+.

Alena Maroušková
- vicemistryně České republiky v pole dance v roce 2018
- pracuje jako asistentka ve státní správě v oblasti logistiky
- Alena působí ve studiu Pole Heaven Praha
- její životní motto: "V životě je třeba zkusit vše na vlastní kůži, abychom ve stáří u kávičky mohli hodnotit to, za co život stál."

Komu pole dance doporučuješ?
Tuto aktivitu si musí rozhodnout každý sám, protože zná svůj zdravotní stav i svoje schopnosti a limity. I tanečníci se zdravotním hendikepem soutěží v kategorii Parapole. Jejich výkony jsou přitom dechberoucí.

Jak probíhá pravidelný trénink pole dance?
Skladba tréninku nebo lekcí ve studiu probíhá podle úrovně pokročilosti poledancera. Jinak se přistupuje k dětem a jinak k dospělým. Ale nenechte se mýlit. Děti jsou velmi šikovné a kolikrát i lepší než dospělí. Na začátku každého tréninku je vždy kvalitní zahřátí svalů a protažení celého těla, což zabere asi půl hodiny. Bez rozcvičení se na tyč prostě nechodí. To ví každý poledancer. Následně probíhá hodina. Učí se jednotlivé spiny neboli otočky a pak triky. Vše se poté skládá do kombinací, které lze dělat na tyči. Využívá se i prostor kolem tyče na různé taneční figury - například hvězdu, piruetu či provaz a převal. Na konci lekce je opět důležité protažení unavených svalů.

Je v něčem odlišný trénink na soutěže?
A pokud jde o trénink jako přípravka na závody, tak jeho skladba je velmi podobná běžnému tréninku. Na začátku je opět zahřátí a strečink podle toho, jak každý potřebuje. Ale vždy je to nejméně půl hodiny. Pak probíhá hodinu individuální nebo dvě hodiny skupinový trenink. Probírají se kombinace na statické i spinové tyči a také prostor kolem tyčí - tzv. floorwork. Zkouší se, piluje, mění kombinace. Pak se to zkouší s hudbou, dokud není vše ke spokojenosti trenéra i tanečníka. Končí se opět protažením.

Co bys doporučila naprosté začátečnici nebo začátečníkovi v pole dance?
Všem zájemcům o pole dance doporučuji si najít studio, kde vám nabídnou ukázkovou hodinu. Aby člověk věděl, do čeho jde a zda ho to vůbec bude bavit. Přece jen se jedná o dost specifický sport, kde je potřeba pravidelného tréninku, aby člověk dosáhl nějakého pokroku. Poté si zaplatit základní kurz a směle začít. Vždy preferuji kurz s lektorkou než video a volnou domácí tvorbu. Doma u tyče se tolik toho nenaučíte, protože lektorka vás může upozornit na chyby, které děláte a zároveň poradí, jak všechno zvládat k vaší spokojenosti. Dobré zkušenosti mám se svým mateřským studiem Pole Heaven Praha, dobře vás připraví i v Pole Škole. Mimopražští si pochopitelně musejí najít studio poblíž svého bydliště.

Co musí člověk všechno zvládnout, aby se mohl účastnit soutěží?
Zúčastnit soutěží se může prakticky kdokoliv, kdo se na to cítí a chce. Každá soutěž má svá pravidla, stačí je dodržet a zkusit si to. Nejlépe je uchýlit se pod křídla trenéra, který vás připraví.

Pole dance je moderní taneční disciplínou pro ženy i muže, děvčata i chlapce, která spojuje hned několik prvků - tanec, balet, moderní gymnastiku a akrobacii. Cvičí se u vertikální ocelové tyče jen s pomocí své síly. Pravidelným cvičením pole dance se tvaruje celé tělo a zpevní břišní svaly a svaly na horní polovině těla.

Může mít poledancer tyč i doma?
Tyč lze mít nejen doma v bytě, ale lze ji brát s sebou na cesty  či na ní cvičit na zahradě. Je třeba si prohlédnout nabídku a uvědomit si, k čemu tyč chci. A hlavně se poradit s někým, kdo tomu rozumí. Nejlépe se svým lektorem.

Je u pole dance důležitější svaly, síla, vůle nebo vytrvalost?
Řekla bych, že důležitá je chuť a radost ze všeho nového, co mi pole dance přinese. Svaly a síla se dostaví. U někoho dříve, u jiných později. A vytrvalost... ono není nic zadarmo. To, co vaše kolegyně vedle u tyče udělá hned, vám může trvat několik hodin či měsíců. A k ladnému pohybu vede cesta skrz dřinu, modřiny a zoufalství, že to v životě neudělám, až k radosti, že se to konečně povedlo.

A jak dlouho tobě trvalo dostat se do formy?
Základní kurz pole dance jsem dostala jako dárek k Vánocům před třemi lety od svého přítele. Vůbec jsem netušila, o co jde. Myslela jsem, že jde o tancování v bazénu. Dcera se mi smála, že si pletu tyč s bazénem. A tak jsem se postavila ve svých 47 letech k tyči a prošla základním kurzem, postoupila do vyššího, následně si natáhla svaly na zádech a chtěla si dát pauzu. Lektorka byla proti, a tak jsem stála spíš vedle tyče a dělala jen to, co nebolelo.

V létě 2016 jsem si koupila letní kartu a chodila trénovat častěji. Vyplatilo se. Získala jsem sílu a doučila jsem se to, co jsem neuměla. Po prázdninách jsem si vedle běžného kurzu vybrala kurz s choreografií. Když jsem ke svému zděšení zjistila, že se jedná o přípravu na vystoupení na vánočním večírku, odmítla jsem na tyto lekce chodit. "No to tedy ne!" hřměla trenérka. "To dáš. Hele, kdyby to bylo fakt trapný, tak tě nepustím." A tak jsem poprvé zkusila, co to je příprava na vystoupení. Byly to nervy, na své první vystoupení jsem donutila jít přítele, děti a spoustu kamarádek. Podpora musí být. A bylo to nakonec moc fajn. Ten potlesk stál za to. "A ještě ten mistrák, Ali," znělo z úst trenérky. "No to určitě…,"pomyslela jsem si. Když jsme se vracely posledním metrem z večírku, moje dcera vyřkla památnou větu: "A mami, ty ve svém věku jako do kdy chceš čekat na mistrák?" Musela jsem jí dát za pravdu, že mladší už nikdy nebudu.

Úroveň českého pole dance je vysoká, o čemž svědčí i to, že  v roce 2015 Česká republika na mistrovství světa získala 3x zlato, 1x stříbro a 1x bronz, a stala se tak historicky nejúspěšnější reprezentací. Během čtyř let se česká pole dance komunita dokázala vyšplhat až na světovou úroveň.

Jaká byla tvoje cesta na druhé místo Czech Pole Championship 2018?
V lednu po roce jsem se začala připravovat na semifinálové kolo v kategorii Masters 40+. Sestava trvala dvě minuty a já jsem skončila devátá. Měla jsem ohromnou radost, i když do finále jsem se neprobojovala. Na další soutěž v Pole Artu, která byla na podzim 2016, jsem všem leštila tyče před vystoupením a trochu litovala, že jsem se nepřihlásila. Další rok jsem se vrhla jak na kategorii Pole Sport, tak i na Pole Art. Propotila jsem spoustu dresů, odnesla si hodně modřin, chodila jsem unavená z tréninku a spala dřív, než jsem si lehla. Ale trenérka Terka z Pole Heaven Praha ze mě vydolovala nemožné a já jsem v obou kategoriích vybojovala stříbro a stala se dvakrát vicemistryní ČR za rok 2018.

Připravuješ se na další mistrovství?
Letos jsem se svými narozeninami přehoupla do kategorie Masters 50+, finišuji přípravu na Czech Pole Championship 2019 a opět chodím domů utahaná, plná modřin a spím dřív, než lehnu. Mám ráda pole dance, partu holek, dětí i kluků kolem něj a neskutečnou legraci na hodinách, i když bych většině mohla dělat mámu. Pole dance je závislost.