Středočeský radní Herman využíval falešnou identitu. Nechával tak vyrábět nepravdivé letáky

Hm, podle pana Hermana je vymýšlení si zřejmě cesta k lepším zítřkům
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeský klub zastupitelů STAN vyzývá radního Martina Hermana (ANO) k rezignaci. Důvodem jsou letáky, kterými Herman před loňskými komunálními volbami zaútočil na svou konkurenci v Kolíně, kde se ucházel o post starosty. Letáky proti kolínskému starostovi Vítu Rakušanovi (STAN) podle hnutí obsahovaly nepravdivé informace.

/KAUZA FAKE NEWS/ Anonymní leták nechal vyrobit a zaplatil radní Herman pod falešnou identitou. Po městě se jich před volbami rozneslo přes 13 000 a mimo jiné v nich stálo, že Rakušan zadlužil Kolín navíc téměř o 18 milionů korun nebo že vydělává statisíce korun měsíčně, protože "sedí na mnoha židlích najednou".

"Je to jasná a konkrétní ukázka toho, jak vysoký představitel ANO pojímá volební kampaň. Jako neférový a podrazácký boj," řekl šéf zastupitelského klubu STAN ve Středočeském kraji Věslav Michalik.

Rakušan ho vyzval k omluvě

"Z mého pohledu je to zoufalá snaha hnutí STAN se na poslední chvíli zviditelnit před volbami a zároveň mající za cíl odvrátit pozornost od obsahu několika z mnoha kauz. Zastrašit se nenechám a dál se budu ptát na sporné hospodaření města," uvedl v prohlášení Herman.

Rakušan řekl, že se ke kauze podrobně vyjádří v pondělí na jednání městského zastupitelstva. Uvedl, že informace na letáku jsou lživé a má podklady, kterými to může dokázat, a přes datovou schránku vyzval Hermana k veřejné omluvě. Podle Rakušana má Herman vytisknout 13 000 letáků se svou a Rakušanovou fotkou a písemně se mu na nich omluvit. Letáky se mají roznést obyvatelům města.

Ať ANO jmenuje někoho jiného

Herman vede v Kolíně kontrolní výbor zastupitelstva, na pondělním jednání se bude hlasovat o jeho odvolání z funkce. "Nebereme funkci hnutí ANO, budeme chtít, aby na funkci nominovali jiného svého zastupitele," řekl Rakušan.

Místostarosta města Michael Kašpar (STAN) dodal, že bude Herman vyzván k rezignaci na funkci zastupitele města.

Klíčová slova:
ANO