Vládní podpora ekonomice: Jestli vůbec, tak zřejmě jen pro někoho. Aby se s vaničkou nevylilo i dítě

Žijeme odstřihnuti od reality, že se vláda nedokáže poučit z příkladů úspěšnějších zemí?
 

Vláda už mnoho namluvila o podporách pro živnostníky i firmy. Většinou však zatím jde o neschválené sliby a o všem se teprve jedná. V úspěšných zemích byli rychlejší, třeba v Anglii, Dánsku či Německu se již vyplácí. Státní podpora je o tom, kolik obchodů a firem po vládním omezení znovu otevře a kolik ne. Nynější investice do podpory znamená rozjet ekonomiku rychleji a celkově jde o levné řešení, budou-li se podporovat potřební.

Určitě je potřeba zamezit panice a podpořit životaschopnost domácností a firem. A dostat zemi co nejdříve do běžného stavu bez strachu. Epidemiolog Roman Prymula už otočil, přijal již dlouho zřejmou logiku úspěšných států, že se promoření nevyhneme a že je třeba se postarat o rizikové skupiny (seniory, chronicky nemocné apod.).

Aktuálně jsou však ohroženi nejen nemocní, ale i ekonomicky ohrožení. A počítáme škody z taktiky, kterou nyní opouštíme. Příkladem může být třeba Dánsko, kde se roušky nenosí, kde vláda odložila platby daní včetně DPH a kde už stát proplácí náhrady poškozeným firmám a lidem. U nás se vláda chválí a mění návrhy. Ostatní země si zatím budují konkurenční výhodu.

Vládní sliby, zatím bez realizace

  • Kurzarbeit. Určitě správná cesta, bude-li dostupný pro všechny zasažené firmy. Navíc je tam problém, že firmy dostanou „výpomoc“ od státu 60 – 80 %, až zaplatí mzdy zaměstnancům a odvody státu. Kde na to vezmou, když přišly o příjmy a úvěry nejsou schváleny? Doposud není jasno.
  • Bude se schvalovat i změna kompetencí ČNB? V této době? Neměli bychom se spíš soustředit na hašení požáru a rekonstrukci domu?
  • Odložení splácení úvěrů: Má jít o „ochrannou dobu“, kdy bude možné bez sankcí odložit splátky do konce října. Jenže to neplatí pro všechny, na poslední chvíli přišla vláda s vyjmutím úvěrů se „zajištěným úrokem“, tedy obvyklým úvěrům na nemovitosti. Doposud není jasno.
  • Odložení nájmů: tedy prodloužení splatnosti nájmů až do března (firmy) či května (osoby) příštího roku. Otázkou je, co ti pronajímatelé, kteří nedostanou zaplaceno. Vláda jim negarantuje bezúročný úvěr.
  • OSVČ: ohraná písnička, nejdříve 15 tisíc na měsíc po dobu 6 měsíců jen pro některé, pak 25 000 jednorázově, ale s velkými omezeními, nyní 25 000 s malými omezeními. Opět zatím nejasno a neschváleno.

V zahraničí jsou podpory státu už na účtech lidí i firem

Ministryně práce a sociální věcí Jana Maláčová se 5. dubna v České televizi vyjádřila ve smyslu, že „jsou tu lidi, kteří jsou přes veškerou pomoc státu v problémech“. Jen pro dokreslení, podpory se budou projednávat v parlamentu nejdříve 7. dubna.

V Anglii dostali živnostníci podporu okamžitě po zavření firem ve výši průměrné mzdy, tedy 2 500 liber. Ne jednorázově, ale měsíčně. V Dánsku už mají lidé i firmy podpory na účtech také, v mnoha zemích se neodvádí DPH, v Německu chodí firmám denně newslettery s jasnými nezmatenými informacemi a náhrady se též vyplácejí. Babišova vláda místo skutků ovšem tvrdí, že vše zvládla perfektně.

Co schválí parlament?

To, co má hlavu a patu a je proveditelné. Opozice navrhuje rychlejší, větší a plošnější náhrady hlavně OSVČ a menším firmám. Určitě se bude jednat o nájmech a vládní kličce ohledně vyřazení některých úvěrů, určitě se ukáže, jak silné loby mají banky a co na ně spadne a co spadne na jiné firmy.

Uvidíme, zda se bude vláda inspirovat v úspěšnějších zemích, zda bude podporovat spíš rychlý návrat do normálu nebo jen přesune náklady za krizi na jiné. Držme si palce. Útěchou může být, že se nebude jednat o zákoně o posílení pravomocí premiéra, „to pan Metnar nezvládl“, navíc o tom pan premiér nevěděl.

KAM DÁL: Upečte si zdravý koláč a dopřejte si sladké mlsání bez výčitek.