Houby mohou pomáhat v boji s rakovinou, nebo ji způsobovat. Je to celkem dilema

Maitake (trsnatec lupenitý) neboli tančící houba se pěstuje po celém světě, čínská medicína ji využívá už tisíce let
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Zatím je to velká záhada. Houba v našem těle by mohla obsahovat zásadní odpovědi na chování rakovinných buněk, přínosy hub pro lékařské účely jsou slibné. Jenže! Před dvěma roky vědci, kteří se zabývali rakovinnými buňkami, našli podivného a překvapivého souseda v podobě hub. Jak to tedy je? Pomáhají, nebo naopak škodí? „Kdybychom to věděli, všechny tyhle debaty by byly zbytečné. Některé závěry ale vypadají velmi nadějně,“ řekl Čtidoma.cz MUDr. Jaroslav Pečenka.

Kvasinky Candida spojené s rakovinou tlustého střeva byly prediktivní pro metastatický růst, zatímco s rakovinou gastrointestinálního traktu korelovaly s nízkou mírou přežití. „Je příliš brzy na to, abychom věděli, jestli houby chorobu pohánějí, nebo zda nemoc houby nějak inkubuje. Každopádně podle všeho jsme na cestě k tomu, abychom mohli rakovinu diagnostikovat dříve a lépe rozumět prognóze,“ vysvětlil pro Čtidoma.cz MUDr. Pečenka.

Kromě kvasinek Candida našel tým imunologa Iliyana Ilieva ještě další druhy hub, které byly spojené s rakovinou – rod Blastomyces u rakoviny plic a rod Malassezia, který je spojený s rakovinou prsu. Tým tak navázal na předchozí studii. „Zpočátku jsme byli ohromeni,“ podotkl odborník na tiskové konferenci v New Yorku, kde představil výsledky zkoumání.

Reishi a maitake vypadají slibně

Léčivé houby se prodávají po celém světě v různých formách, od tinktur a kapslí až po prášky a čaje. Jde o obchod v hodnotě desítek miliard dolarů ročně, který se má do roku 2032 zdvojnásobit, částečně kvůli boji s rakovinou. Přesto jsou výzkumníci stále v rané fázi pochopení skutečných přínosů medicinálních hub. „V roce 2022 zveřejnili vědci v Indii a Belgii komplexní přehled literatury na toto téma. Zatímco nejméně 32 druhů bylo slibných, podle zprávy byl klinicky testován pouze asi tucet. Takže je strašně obtížné někomu říkat, tohle si kupte, protože vám to pomůže,“ upozornil Pečenka.

Jisté však podle něj je, že houby produkují širokou škálu chemikálií, které se v jiných organismech jen tak nevyskytují. Některé z těchto přirozeně odvozených sloučenin interagují s imunitním systémem a vykazují silnou protinádorovou aktivitu. To znamená, že mohou zpomalit růst určitých druhů rakoviny, nebo dokonce zabránit jejich tvorbě. Druhy jako reishi (Ganoderma lucidum) a maitake (Grifola frondosa) se v klinických studiích ukázaly jako slibné.

Organismy, které fungují odlišně

„Rodina“ léčivých hub je ale tajemná. Může nám pomoci, ale i ublížit, hranice je někdy velmi tenká. Je to tajemná říše, která nám může prospět, nebo uškodit. „Nejsou dobré ani špatné houby. Kvasinky v našem žaludku pomáhají regulovat trávení, to je v pořádku. Ale třeba plísňová infekce na kůži? To už je horší,“ uvažoval Pečenka.

Mezi biliony drobných mikrobů, které žijí uvnitř každého z nás v křehké rovnováze, jsou bakterie, viry a jednobuněční prvoci, z nichž všichni jsou součástí toho, co je známé jako náš mikrobiom. Houby jsou také součástí tohoto vesmíru, ale v posledních letech jim výzkumníci přidělili samostatné označení – mykobiom – jako uznání, že tyto organismy fungují zcela odlišně.

Větší objevy, než byl penicilin?

Jeden příklad za všechny. Nám už známá Candida se může přemnožit a způsobit dysbiózu, poruchu spojenou s mnoha zdravotními problémy, včetně kolorektálního karcinomu. Jinými slovy, dobré houby se mohou stát příliš „úspěšnými“, „zbláznit se“ a proměnit se ve špatné houby.

Na stranu druhou se ale podívejte na objev penicilinu. Jeden z největších bojovníků s bakteriálními infekcemi moderní doby byl náhodně objeven téměř před sto lety poté, co Alexander Fleming nechal růst plíseň v Petriho misce. „Kdo ví, jaké další souvislosti bychom mohli najít nyní, pokud bychom opravdu začali hledat,“ dodal pro Čtidoma.cz doktor Pečenka.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Každých 29 hodin zemře v Česku pacientka na rakovinu děložního hrdla. Přitom se tomu dá zabránit.