Nedostatek vitaminu B12 může vést k vážným nemocem. Perniciózní anémie je strašák

Zažívací potíže jsou průvodním jevem perniciózní anémie
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Svalové problémy, únava, málo energie a ve vážných případech i výpadky paměti. Za to všechno může nedostatek vitaminu B12. Může to způsobit vážné zdravotní potíže, například poškození nervů, úzkosti, deprese apod. Nejčastějším důvodem malého množství vitaminu B12 v těle je perniciózní anémie. Jak se projevuje a kde vitamin brát, pro Čtidoma.cz vysvětlila MUDr. Ludmila Bezdíčková.

„Perniciózní anémie je autoimunitní onemocnění, kdy v důsledku tvorby autoprotilátek proti tzv. vnitřnímu faktoru nebo parietálním buňkám v žaludku dochází k poruše vstřebávání vitaminu B12 ze zažívacího traktu,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství. Život s tímto onemocněním přitom není nic příjemného, ať už je řeč o fyzických potížích, nebo pokud jde o psychickou újmu. 

Alkohol je problém

B12 je ve vodě rozpustný vitamin. „Přítomen je v řadě potravin, jako je maso, ryby, mušle, vejce, kvasnice, mléko a další,“ vypočítává lékařka. Lidé, kteří pravidelně nekonzumují živočišnou stravu, mají vyšší riziko nedostatku tohoto vitaminu, tedy třeba vegani. Navíc pokud vznikne jeho větší deficit, k doplnění zásob už pouhá strava nestačí. Na řadu tak přicházejí tablety nebo injekce hydroxokobalaminu. „Problémy s nedostatkem mohou také mít lidé nadužívající alkohol,“ upozorňuje Bezdíčková.

Největším strašákem je však výše zmíněná perniciózní anémie, která se může objevit prakticky kdykoli bez ohledu na věk. Nejohroženější jsou však dle dostupných dat lidé starší šedesáti let, protože mají větší pravděpodobnost rozvoje atrofické gastritidy, což samo o sobě zvyšuje riziko nedostatku B12. Odhadnout deficit tohoto vitaminu je však poměrně těžké, protože neexistuje žádná definice, která by určovala jeho dostatek.

Příznaků je celá řada

„Obecně může být nedostatek vitaminu B12 přítomen i z jiných důvodů: snížený příjem, zhoršené vstřebávání, například po operacích žaludku, při Crohnově nemoci, po operaci tenkého střeva, při užívání některých léků apod.,“ uvádí lékařka. Nízká hladina B12 přitom může znamenat poškození nervů, protože vitamin je nezbytný pro produkci myelinu, který chrání nervové buňky před poškozením. Příznaky nízké hladiny B12 mohou zpočátku znamenat brnění nebo necitlivost v rukou a nohou či potíže s rovnováhou. 

A to není vše, jak upozorňuje MUDr. Bezdíčková: „Projevuje se kromě únavy často také chudokrevností (nízkou hladinou červeného krevního barviva hemoglobinu, která je u tohoto druhu onemocnění spojena se zvětšováním červených krvinek). Mohou nastat i postižení trávicí soustavy, někdy může být přítomné nažloutlé zabarvení sklér nebo i kůže. Jedná se však o relativně vzácné onemocnění (výskyt v populaci cca 1/1000), které může být spojeno i s výskytem jiných autoimunitních onemocnění,“ doplňuje pro Čtidoma.cz lékařka.

Klinické projevy a uvedené příznaky pacienta podle odbornice často přivedou k lékaři, diagnostika většinou nečiní problém. „Onemocnění je dobře léčitelné, je nutná doživotní suplementace vitaminu B12, většinou injekčně jednou za měsíc.“

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Prokletý most, ze kterého psi páchají sebevraždu. Zvířata se dobrovolně roztříští o skálu.