Záhada rozluštěna: Důvody, proč si slavní měnili příjmení

Vojtěch Dyk je populární zpěvák a herec
Zobrazit fotogalerii (6)
  |   zajímavost

Skutečná jména celebrit jsou někdy oříškem. Jedni si zvolili jednoduchý pseudonym kvůli slávě, druzí zkrátka z praktických důvodů. Vojtěcha Dyka se snažila zachránit maminka, Olga Lounová, Martin Maxa nebo Michal David už ale měli vlastní iniciativu. Co skrývají v občanských průkazech a rodných listech? Zpočátku jsme sice měli pocit, že jim nemůžeme přijít na jméno, pak jsme to ale rozlouskli!

Pro tajemství a pseudonymy nemusíme chodit daleko. Jeden z nejznámějších zpěváků současnosti a také držitel celé řady hudebních ocenění vystupuje už roky pod jménem Marek Ztracený. Stejné příjmení přijala i jeho žena Marcela, kterou si letos před prázdninami vzal. Jeho rodné jméno je ale Miroslav Slodičák. Možná při vymýšlení svého pseudonymu myslel na ztracenou generaci – takové ztrácení je pro zadumaného umělce vždy lepší. Kteří další slavní ho v tomto rozhodnutí následovali?

Dobrý úmysl maminky se minul účinkem

Podobně na tom je i populární zpěvák a herec Vojtěch Dyk, který se při narození jmenoval Pytlík. Je totiž synem literárního historika a spisovatele PhDr. Radko Pytlíka, CSc. a Věry Dykové, majitelky nakladatelství Emporius. Ta měla prý strach, že se mu budou ve škole kvůli příjmení po otci posmívat, a tak mu dala své. „Nevím, jestli zvolila dobře,“ komentoval to Vojtěch s poukazem na angličtinu, kde slovo dick obvykle znamená penis, a tak mu maminka až zas tolik nepomohla. Jeho manželka Tatiana příjmení přijala – a dnes je z Vilhelmové Dyková.

Naopak z praktických důvodů si změnila své rodné jméno zpěvačka Olga Lounová, která se nedávno stala maminkou krásné holčičky Arianne. Narodila se jako Pytlounová. „Přestože jsem na své krásné, až hobití jméno hrdá, v prostředí, v němž se pohybuji, je z praktických důvodů výhodnější být Lounová či Bílá než Pytlounová se Zaňákovou. Tak to zkrátka je,“ řekla pro magazín Dáma.cz.

Jména Zaňáková a Štancl nebyla tak libozvučná

Známé pseudonymy mají také zpěvačka Lucie Bílá, která se narodila jako Hana Zaňáková, nebo hitmaker Michal David, jehož vlastní jméno je Vladimír Štancl. Ten se ještě v 80. letech věnoval hudbě po svým jménem a jako pianista se připojil k hudební skupině Kroky, kde doprovázel zpěvačku Janu Kratochvílovou. Když ale uspěl v zahraničí, už jeho jméno nebylo příliš praktické. A tak se rozhodl pro změnu.

„Vladimír Štancl bylo těžko vyslovitelné a nebylo to zapamatovatelné. Hlavně v zahraničí to bylo nepříjemné, lidé to všelijak komolili. Proto jsem se nechal na matrice přejmenovat a od té doby jsem Michal David,“ uvedl pro slovenský web Topky.sk.

Kvůli zahraničí si měnil jméno také Ondřej Brzobohatý, který ke svému příjmení po slavném otci přidal ještě Gregor. „Na příjmení Brzobohatý si vylamují zuby i čeští moderátoři, uvažoval jsem tedy o jméně Gregor, které patřilo mému dědečkovi z maminčiny strany a které je mnohem víc mezinárodní. V poslední době se mé možnosti tvořit v zahraničí výrazně množí, a tak jsem se rozhodl k ráznému kroku,“ uvedl v roce 2016 na sociálních sítích.

Oplétačky se zákonem!

Ani oblíbený zpěvák Martin Maxa se s tak pěkným jménem nenarodil. Jeho skutečné jméno je Ivan Varga. Ani herec Jiří Štěpnička nemá své příjmení v rodném listě. Tam je Jiří Samec – po jeho otci. Jeho matkou byla slavná prvorepubliková hvězda, herečka Jiřina Štěpničková, a tak pro změnu jména nemusel daleko. Zvolil si jej prý jako umělecké příjmení a léta s ním také podepisoval smlouvy. Po revoluci ho dcera upozornila, že takový postup není tak docela právně v pořádku, a tak se rozhodl pro oficiální změnu. A ze Samce byl Štěpnička. 

Hana Hegerová se narodila jako Carmen Mária Štefánia Farkašová, zpěvačka Anna K. jako Lucianna Krecarová. Ani Heidi není rozená Janků, ale Hantlová. I Michal Malátný ze skupiny Chinaski se ve skutečnosti jmenuje Novotný – těžko říct, zda svým novým příjmením chtěl odkázat na divoké večírky hudebníků.

Pseudonymy patří i k rapperům

Mladší ročníky budou znát také Rytmuse alias Patrika Vrbovského, Majka Spirita, jehož vlastní jméno je Michal Dušička, nebo Vladimíra 518, který má v rodném listě Vladimír Brož. Michal Řepka vystupuje jako Mike Trafik, Tomáš Pechlák jako DJ Wich a Jan Daněk jako Hugo Toxxx. Coby Orion se prezentuje Michal Opletal. 

Zdroj: blesk.cz, dama.cz, expres.cz, ceskyrozhlas.cz

KAM DÁL: Neuvěřitelné míry první české miss Růženy. Dnes by se jí vysmáli.