Zlatá labuť je pro Ryšku životní role. Z Ireny udělala hlavní postavu seriálu

Kostýmy ve Zlaté labuti patří k tomu nejlepšímu, co české seriály nabízejí
Zobrazit fotogalerii (9)
  |   zajímavost

Asi žádná role nevynesla ještě Kristýnu Ryšku na piedestal tolik jako Irena Mašková ve Zlaté labuti. Na první pohled zlá ženská, která se neváhá paktovat s kýmkoliv – i s nacisty – kvůli majetku. V nitru ale křehká a často vystrašená žena, která si uvědomuje tenký led, na kterém bruslí. Co si o své roli myslí herečka? Bez intrik by to prý nešlo!

Kristýna Ryška, tehdy ještě Maléřová, se zapsala do podvědomí diváků jako Thea Nekonečná z Ulice. Když v roce 2009 odcházela, doufala v jiné pracovní příležitosti, které ji posunou někam dál. Nestalo se. Sama poté přiznala, že prožila velmi smutné období, ze kterého ji dostal až film Metanol o známé alkoholové kauze. To všechno už je dnes ale dávno minulostí a z Kristýny je hvězda. Musela se však hodně snažit, aby veškeré pracovní povinnosti skloubila s péčí o rodinu.

Z Ireny je hlavní postava

Když šel seriál Zlatá labuť na televizní obrazovky, tvůrce zřejmě ani nenapadlo, že nejvýraznější postavou se nakonec stane samotná Irena Mašková. Tomu napomohl nejen talent Kristýny, ale také to, že s ústřední dvojicí tvůrci příliš šťastnou ruku neměli. Marta Dancingerová a Adam Vacula jsou fantastičtí herci, chybí mezi nimi však chemie. A toho si diváci všímají od prvního dílu. Je tak jen málo těch, kteří se s jejich láskou opravdu ztotožnili. 

Mnohem zajímavější je role samotné Ireny, která je podlá, vždy o krok kupředu a ještě prožívá vášnivou lásku se ženou – alespoň natolik vášnivou, kolik doba druhé světové války dovolí. Začínala přitom jako manželka alkoholika, která svému muži ani nevěřila, že by nebyl schopen znásilnit dívku. Už dávno ale všichni vědí, že je to právě Irena, která tahá za nitky. A Kristýna Ryška ji hraje způsobem, který je pro jinou herečku neopakovatelný. Její energie všechny převálcovala. Ryška táhne celý seriál, a kdyby tam nebyla, mnozí by si ho ani nepustili. 

I kostýmy sklízejí úspěch

„Myslím, že je to opět nádherně nastartované. Zase nás čeká hned několik tajemství, která bude nutné vyřešit. Ani pro herce není občas zcela jasné, co všechno za tím je. Je to trochu motanec, a o to zábavnější to bude pro diváky,“ slibuje Kristýna. Nadšení jsou diváci také z jejích kostýmů. 

„Jsem vděčná za tu popularitu, kterou Irena sklízí. Jsem si vědoma toho, že je to polovina úspěchu. Krásně se v tom hraje, protože ono to opravdu mnohé dotváří. Vnímám to, protože člověk se nemůže zcela vyhnout sociálním sítím. A já jsem z toho stále překvapená, jak pozitivní ty reakce jsou," říká Ryška.

Složité dojíždění

Když přitom začala půvabná herečka seriál natáčet, čekalo ji nejedno úskalí – během pandemie se totiž přesunula za svým druhým mužem Janem Ryškou do Rožnova pod Radhoštěm, kde vychovávají tříletého syna Toníka. Seriál má ale ateliéry v pražských Kbelích, a exteriéry se natáčejí ve středních Čechách, nedávno například v Měšicích za Prahou. 

Ryška tak musela nejdříve složitě dojíždět, nakonec pro ni ale byly hodiny ve vlaku příliš. Začala přespávat v pražském bytě a řeší to tak, jak nejlépe umí. V následujících týdnech ale rozhodně nepoleví. Čeká ji natáčení dvou sérií Krále Šumavy, Mozaiky i divadelní představení. I tak jí to jistě stojí za všechnu dřinu světa...

Zdroj: redakce, TV Nova, Český rozhlas

KAM DÁL: Režisér seriálu Policie Modrava natočil kultovní hity. Poslední film ho ale zlomil.