Vydejte se na stezku Ze života hmyzu. Otevře ji zámek Kačina

Pouť se těší velké oblibě návštěvníků
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hudební a divadelní vystoupení, jízdy na koních, výstava orchidejí či trh gastronomických specialit. To vše je na programu Zámecké poutě Rudolfa Chotka, která se bude konat 28. dubna na zámku Kačina na Kutnohorsku. Součástí akce bude otevření naučné stezky Ze života hmyzu v zámeckém parku. Informovala o tom Jitka Taussiková z Národního zemědělského muzea, které má na zámku pobočku.

Zámecká pouť na Kačině je tradiční jarní slavnost určená především rodinám s dětmi. Zámeckými komnatami návštěvníky i letos provede duch Rudla, podívanou v zámeckém divadle připraví dětský divadelní spolek Oříšek. Na programu bude také vystoupení artistů ze skupiny Chůdadlo či hudebních skupin Ahoj Moře a Maxíci.

Naučná stezka hravou formou přibližuje kačinský zámecký park jako významnou přírodní lokalitu s mnoha vzácnými a zákonem chráněnými druhy hmyzu. Je na ní osm panelů, které návštěvníky seznámí s brouky a motýly, již na Kačině žijí.

Uvidíte i obří modely hmyzu

Součástí stezky jsou také dřevěné modely hmyzu v nadživotní velikosti. "Otevřením naučné stezky Ze života hmyzu se mimo jiné chceme více soustředit na představení našeho zámeckého parku, který je vzácnou přírodní lokalitou," uvedl ředitel Národního zemědělského muzea Kačina Pavel Douša.

Jan Rudolf Chotek nechal Kačinu postavit jako své reprezentační sídlo v letech 1806 až 1824. Stavba je zasazena do rozsáhlého parku založeného roku 1789. Chotkové žili na Kačině a v nedalekých Nových Dvorech až do roku 1911, kdy jejich zdejší větev vymřela. Za druhé světové války zámek okupovali příslušníci Hitlerovy mládeže, v posledním roce války pak jednotky nacistických SS. V roce 1950 byl zámek předán do užívání zemědělskému muzeu, které v něm nabízí několik prohlídkových tras.