Co všechno o vlasech ještě nevíte? Dlouhé byly symbolem vznešenosti, naopak krátké poddanství

S vlasy se pojí spousta zajímavostí
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vlasy jsou ozdobou ženy. Díky nim může vypadat pokaždé jinak. Stačí, aby si je obarvila nebo nechala ostříhat, a její vzhled se změní. Vlasy byly odjakživa předmětem péče nejen žen, ale také těch mužů, jimž vlasy ještě nevypadaly. Průměrně prý při tvorbě účesu žena stráví dvě hodiny týdně. Jaké další zajímavosti o vlasech existují?

Vlasy neplní pouze estetickou funkci, jak by se na první pohled mohlo zdát. Lidská hlava totiž nemá tepelnou izolaci, takže vlasy působí také jako její ochrana před přehřátím nebo naopak před chladem. Ženské vlasy jsou silnější než mužské, přičemž nejsilnější vlasy rostou v oblasti týlu. Zdravý vlas vám na hlavě vydrží růst 2 až 4 roky. Pokud vám denně vypadne 20 až 100 vlasů, je všechno ještě v normě.

Hydratujte, hydratujte a ještě jednou hydratujte

Pro vlasy je velmi důležitá hydratace. Ostatně bez ní se neobejde ani vaše pokožka. Obsah vody ve vlasech má vliv na jejich zdraví, sílu i objem. Když vlas stárne, ztrácí schopnost vodu zadržovat.

Možná jste si i vy všimli, že v dobách své mladosti byly vaše vlasy svěží a lesklé. Zatímco s postupem času jim ubývá lesk i barva a začínají se více třepit. Na kvalitě vlasů se podepisuje také vaše životospráva a to, co jíte. Konzumací většího množství vitamínů, minerálů a stopových prvků podpoříte kvalitu svých vlasů.

Na délku vlasů časté stříhání nemá příliš velký vliv

Za měsíc vlasy vyrostou průměrně o 0,5 až 1 cm. Primárními faktory, které ovlivňují délku růstu vlasů, jsou genetika a hormony. Zapomeňte proto na často opakované tvrzení, že častějším stříháním podpoříte jejich růst. Spíše budete vypadat upraveněji. Navíc pravidelným zastříháváním konečků vlasů předejte jejich třepení a vlasy budou působit zdravěji.

10 zajímavostí, které jste o vlasech možná nevěděli

  1. Trpíte-li nedostatkem železa nebo držíte přísnou nárazovou dietu, mohou vám vlasy začít nadměrně padat.
  2. Dětem se začínají vytvářet vlasové folikuly již v prenatálním vývoji zhruba od 5. měsíce těhotenství. Proto se novorozenci rodí někdy i s hustým porostem vlasů.
  3. Nejběžnější barvou vlasů na světě je černá. Naopak nejméně je v lidské populaci zrzků.
  4. Víte, že z vlasů jde vyčíst, co jste jedli a pili? Ve vlasech Napoleona Bonaparta bylo například objeveno nadměrné množství arzenu, podle kterého historici usuzovali, že jím byl otráven. Odborníci však tuto hypotézu vyloučili, a to z toho důvodu, že v Napoleonově době bylo takové množství arzenu v populaci běžné.
  5. Některé vlasy mají cenu zlata - pramen vlasů Elvise Presleyho byl totiž vydražen za 15 tisíc dolarů.
  6. V období středověku byly dlouhé vlasy symbolem vyššího postavení ve společnosti. Naopak poddaní nosili vlasy kratší.
  7. Jak moc silný je vlas, si můžete udělat představu podle toho, že jediné vlasové vlákno dokáže udržet závaží o hmotnosti 100 gramů.
  8. Průměr vlasů se liší podle rasy. Bělošské vlasy jsou oválné, asijské kulaté a africké jsou ploché.
  9. Počet vlasů na hlavě je odlišný také podle jejich barvy. Nejvíce vlasů mají blondýni a blondýnky - až 140 tisíc. Tmavovlasým roste okolo 100 tisíc vlasů a zrzkům pouhých 90 tisíc.
  10. Nejdelší zdokumentované vlasy dorostly do délky 5,63 metru.
Klíčová slova: