Jak na dokonalé letní fotky? Inspirujte se šikovnými radami

V létě máme nejvíc inspirace k fotografování
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte doma stovky fotek z dovolených, které nevypadají ani trochu podle vašich představ? Tentokrát to bude jiné. Díky našim šikovným tipům pořídíte dokonalé fotky i v tom nejnáročnějším prostředí.

Možná si myslíte, že jasné sluneční paprsky jsou ideální kulisou pro krásnou letní fotku. To je ovšem velký omyl. Slunce jde totiž ruku v ruce s ostrými stíny, které nevypadají vůbec dobře především na lidské tváři. Základní pravidlo pro pořizování kvalitních snímků v létě tedy zní: pokud je to aspoň trochu možné, foťte ve stínu.

Vstávejte brzy a foťte před setměním

Fotky s krásně měkkým, zlatavým světlem pořídíte krátce po úsvitu a během hodiny až dvou před setměním. Sluneční paprsky dopadají v tomto čase šikmo a vytváří příjemné stíny. Místa u vody jsou ideální pro fotografování dynamických scénických snímků, protože vodní hladina odráží barvy na obloze spojené se svítáním a stmíváním. Pokud nemáte s focením žádné velké zkušenosti, na fotografování kolem poledne raději úplně zapomeňte.

Nebojte se fotit proti slunci

Zdá se to nepřirozené, ale je to ten nejlepší způsob, jak vytvořit pěknou portrétní fotku. Slunce za zády rozzáří fotografovanému člověku vlasy, ale zároveň si budete muset poradit s tím, že jeho obličej může být příliš tmavý. To vyřešíte použitím přiměřeného blesku, nebo přeexponováním expozice. Vyhnete se tak i tomu, že člověk, kterého fotíte, bude křivit tvář a mžourat do slunce. Pokud se chcete vyhnout použití blesku, postavte fotografovaného alespoň ke světlé budově, která do jeho tváře odrazí víc přirozeného světla.

Použijte sluneční btýle

Za jasného a slunečného dne může být obtížné získat hezký snímek. Můžete si ale snadno pomoci tím, že před objektivem fotoaparátu přidržíte polarizované sluneční brýle. Hýbejte jimi a nastavujte je tak, abyste získali perfektní, ovšem ne přesvětlený snímek.

Pořiďte raději víc fotek

Pokud jste začínající fotograf, ujistěte se, že máte ve svém foťáku dostatečně velkou paměťovou kartu. Pak totiž můžete pořídit některé záběry víckrát a doma pak v klidu na počítači vybrat ten nejlepší. Dělejte to především v případě, že fotografujete pohybující se předměty. Jestliže si s nastavením foťáku ještě tolik nerozumíte, budete pak mít větší jistotu, že některý z pořízených snímků bude vypadat tak, jak jste si představovali.

Zaměřte se na detaily

Přidání detailů do popředí snímků, například rozkvetlých keřů nebo větví stromů, může pomoci vytvořit jedinečný snímek. Dejte si ale pozor na to, abyste nezaostřili právě na ně, ale na scenérii v pozadí, kterou chcete fotografovat.  

U focení krajiny myslete na clonu

Možná už jste někdy slyšeli pojem „hloubka ostrosti“. Nebudeme vás tu zatěžovat technickými detaily, je ale dobré si pamatovat, že pokud fotíte krajinu a chcete ji mít krásně ostrou, měli byste zvýšit clonové číslo (zhruba na hodnotu 8 až 9). Clona se tím sice uzavře, takže budete muset prodloužit čas, aby nebyl výsledný snímek tmavý, celá krajina se vám ale tímto způsobem prokreslí a vynikne.