Češi v kultovních hollywoodských filmech: Někteří jsou k nepoznání

I když Hellboy nevydělal tolik, kolik se očekávalo, Roden jako Grigorij Rasputin si své splnil na jedničku
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Malá zemička uprostřed Evropy v některých oborech oslňuje svým talentem celý svět. Filmový průmysl v tomto ohledu není výjimkou. Hned několik herců s českým pasem se objevilo v malých, ale také velkých rolích hollywoodských filmů. Kdo patří do této elitní společnosti?

Pravděpodobně největší českou stopu v zahraničních filmech má na svědomí režisér Miloš Forman. Ten je s dvěma Oscary a několika dalšími oceňovanými filmy opravdovou osobností světové kinematografie. Na několika snímcích s ním spolupracoval také Miroslav Ondříček, který se nejviditelněji podepsal pod realizaci filmu Amadeus.

Ten byl natáčen tehdy ještě v socialistickém Československu a v malých rolích se v oscarovém filmu objevilo hned několik českých herců. Ať už šlo o Zdeňka Srstku, který se objevil v malé roli zřízence v léčebně pro duševně choré, či Jitku Molavcovou, jež ztvárňuje herečku v Schikanederově divadle. Existují však i o něco větší role, které mají český podpis v zahraničních filmech.

Karel Roden

V posledních letech se jedná zaručeně o absolutně nejúspěšnějšího herce, který vybudoval kariéru i za hranicemi České republiky. Vše začalo jednou z hlavních rolí ve filmu 15 minut, kde dokonce vlastníma rukama zabil hvězdu té největší kategorie – Roberta De Nira.

Z těch zajímavějších rolí je nutné zmínit také filmové zpracování komiksové předlohy Hellboy, kde září jako ruský záporák Rasputin. Z menších rolí, ale o to větších filmů, musíme zmínit jeho účast na Bournově ultimátu, Prázdninách pana Beana či dalším filmu režiséra kultovního Podfucku, RocknRolla.

Marek Vašut a Petr Jákl

Sametová revoluce otevřela dveře nejenom kamiónům s Coca-Colou, ale také americké filmové produkci. Praha byla levný trh se zajímavými lokacemi. Jako jeden z prvních Čechů se v tomto období na stříbrném plátně velkých zahraničních filmů objevil Marek Vašut, když se na několik záběrů představil ve filmu Mission Impossible.

V podobném rozsahu se vyskytoval i v několika dalších hollywoodských filmech, jako byly filmy Van Helsing, Liga Výjimečných či xXx, kde se také v nezanedbatelné roli objevil Petr Jákl. Ten se nejdříve jako kaskadér a později jako herec postavil před kameru v několika dalších zajímavých filmech jako Alien versus Predator, Eurotrip a Česká spojka. A poslední roky si podmanil Hollywood jinak – jako úspěšný producent. Spolupracuje s největšími hvězdami v oboru. Jeho film Jan Žižka se také dočkal úspěchu.

Jiří Voskovec

Úplně prvním hercem v USA s českými kořeny byl Jiří Voskovec. Muž, jehož si spojíme hlavně s úžasnou spoluprací s Janem Werichem, utekl před komunistickým režimem, aby zkusil kariéru za velkou louží. Počáteční problémy, kdy musel být jako emigrant na několik měsíců zavřen, se později proměnily v celkem úspěšnou kariéru.

Pravděpodobně nejslavnější rolí v jeho americkém období je role ve filmu 12 rozhněvaných mužů. Tento snímek patří mezi ty vůbec nejkultovnější snímky americké kinematografie a jméno Jiřího Voskovce je s tímto dílem neodmyslitelně spjato.

Jan Tříska

Podobný osud, jaký prožil legendární Jiří Voskovec, postihl také Jana Třísku. Ten emigroval o něco později, ale zdaleka se mu nepovedlo dosáhnout takového úspěchu, jaký zažíval v Československu.

Za mnohé mohl vděčit svému kamarádovi z dětství Miloši Formanovi, který ho obsadil do svého filmu Ragtime a Lid versus Larry Flynt, kde odehrál postavu atentátníka. Za zmínku však stojí také práce na filmu Ronin v hlavní roli s Jeanem Reno a Robertem De Niro.

Zdroje: redakce, people.com, bbc.com, g.cz

KAM DÁL: Kultovní film Kmotr málem nevznikl. Zachránily ho dluhy režiséra i řada náhod.

Klíčová slova: