České kultovní filmy a seriály o fotbale: Okresní přebor nebyl jediný

Okresní přebor je plný úžasných hlášek, o mnoho z nich se starají David Novotný a Ondřej Vetchý
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Vesnický fotbal je fenomén sám o sobě. Tučná klobása na hřišti, vulgární nadávky, litry piva už v dopoledních hodinách a absurdní situace, které odrážejí typické vlastnosti národa uprostřed Evropy. Většinu z toho se povedlo převést i do seriálového počinu, který má dokonce svůj film. Okresní přebor v tomto ohledu nemá konkurenci. Jaké další filmy s fotbalovou tematikou stojí za vidění?

Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka. První prequel v české kinematografii je jedním z nejpovedenějších filmů, které vystihují prostředí vesnice a jejího hlavního společenského fenoménu, kterým je fotbal. Navázal na už legendární seriál Okresní přebor.

Televizní osvěžení

Netrvalo dlouho a Okresní přebor se stal kultem. Seriál plný hlášek si v nadneseném pohledu na českou vesnici vůbec nebere servítky. Na okraj si však lze povšimnout témat, jako je homosexualita, rasismus či alkoholismus, která zde zapadají do přirozeného prostředí. Seriál nemoralizuje, ani nesoudí – témata jsou prostě s humorem popsána taková, jaká jsou.

V případě, že se vyobrazená témata nelíbí, nejde ani tak o kritiku seriálu a filmu, ale spíše zdejší společnosti. Tak to totiž většinou na vesnici opravdu vypadá. Skupina prověřených herců se velmi věrohodně proměňuje do opravdových postav, které každý víkend můžete potkat v té nejryzejší podobě právě na klandru vedle vesnického fotbalového hřiště.

Zatím posledním fotbalovým televizním počinem je seriál Vyšehrad. Hlavním hrdinou je fotbalista Julius „Lavi“ Lavický, který je velmi talentovaný, ale je kvůli špatné životosprávě a večírkům vyhozen z prvoligového klubu AC Sparta Praha a je nucen hrát za FK Slavoj Vyšehrad. Po vzoru Okresního přeboru pak navazuje Vyšehrad: Fylm.

Malicherné spory, podplácení rozhodčích a mnoho jiných vyobrazených skutečností plní mnohem hlubší roli, než se na první pohled může zdát. Autoři Jan Prušinovský a Petr Kolečko si tak získali velkou oblibu právě proto, že každý, kdo podobné prostředí zná, musí uznat, že se trefili přímo na komoru.

V tomto stylu přirozeně a v podobném stylu navázali veleúspěšným seriálem Most!. Byť se to v důsledku může zdát jako smutné, v seriálu Okresní přebor – a stejně tak ve filmové verzi s Miroslavem Krobotem v hlavní roli – vidíme odraz české reality.

Fotbalové filmy

Není to však poprvé, kdy se stal v Česku fotbal předmětem filmového zpracování. Asi nejvýraznější počin vznikl v roce 1987 s filmem Proč? režiséra Karla Smyczka. Tady se však odhaluje poněkud jiná vrstva fotbalové kultury zdejšího prostředí. Film se zaměřil na agresivitu radikálních fanoušků fotbalové Sparty, která je popsána na základě pravdivé události. Šokující a krutá realita nemá diváka ani tak bavit, ale spíše probudit.

Okrajově se fotbalové komunity dotýká také film Jana Hřebejka z roku 2004. Jedna z nejvýraznějších postav snímku Horem pádem je fotbalový fanoušek, jehož přítelkyně unese domů vytoužené dítě, které je však romského původu. Poodhalení rasismu a nahrazení rodiny v okruhu plešatých radikálních fanoušků fotbalové Sparty je také místy komickou, ale spíše tragickou ukázkou toho, jak to u některých podobných fanoušků chodí.

A jen tak mimochodem, Ondřej Vetchý se nestal v Okresním přeboru hlavní postavou filmu z vesnického fotbalového prostředí poprvé. V roce 2002 totiž natočil televizní film režisér Karel Kachyňa. Při koukání na snímek Kožené slunce si nelze odpustit srovnání právě s Okresním přeborem. Inspirace je zde samozřejmá, ale vše vychází hlavně z fenoménu jako takového.

Zdroje: redakce, nova.cz, csfd.cz, fdb.cz, ceskatelevize.cz

KAM DÁL: Jasnovidec předpověděl, jak dopadne zápas českých fotbalistů s Nizozemím. Snad nedopadne jako chobotnice Rabio.