Drogy, které dělají z lidí zombíky. Závislost v první vteřině a uspávadlo koní

Ketamin na začátku 60. let 20. století objevil Calvin Stevens z Wayne State University. V 70. letech už byla látka používána na bojištích války ve Vietnamu
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Člověk je jako stvořen k tomu, být závislý. Ať už je to čokoláda, nebo oblíbený seriál v televizi či na internetu, skoro v každém z nás se projeví slabost, které se lze jen velmi těžko zbavit. Drogy jsou v tomto ohledu nejničivějším nepřítelem lidské vůle. Jaké jsou ty vůbec nejhorší drogy na světě?

Pravděpodobně každý má přímou či nepřímou zkušenost s drogami. Marihuana a vlastně i alkohol a cigarety. Nic, co bychom alespoň z doslechu neznali. Ovšem drogy, jež jsou spíše výtvorem chemiků, dávají lidem opravdu zabrat. Pro mnohé z nich zcela fatálně. 

Ketamin

Vydat se na drogovou cestu s ketaminem znamená být opravdu retro. Pokud chcete u písní Jimmiho Hendrixe znovu prožívat válku ve Vietnamu, tak prosím. Halucinace, které vám tato látka způsobí, zažila největší boom právě na frontě v této nesmyslné válce. 

Původně se jednalo o uspávadlo koní, ale v polovině 70. let ji lidé s křehkou vůlí a touhou po zajímavém zážitku využívali jako rekreační drogu. Kdo si však ketamin navykl aplikovat pravidelně, koledoval si o drastické mentální poškození mozku. Pocit oddělení těla či nebezpečných halucinací je ještě příjemná legrace, ale nekončící neurózy už tak k smíchu nejsou. 

Na speedu

Ten, kdo hledá bleskový příděl energie a sebevědomí, volí speed. Jinými slovy se však jedná o amfetamin. Diskotéková droga má své uplatnění hlavně pro smělé jedince, kteří se tak pouštějí bez bázně a hany do kontaktu s neznámými osobami. 

Horší než facka od rozumné ženy je však psychóza, která se dostavuje velmi rychle. Stejně tak, jak bleskově droga účinkuje, přichází podobným tempem její odvrácená tvář. Paradoxem je, že se tato látka často využívá k léčbě u dětí s poruchou osobnosti a u chronického únavového syndromu.

Droga nacistických vojáků

Když potřeboval nacistický voják v letadle či tanku trošku povzbuzení v plnění šíleného plánu Adolfa Hitlera na ovládnutí světa, dal si prostě metamfetamin. Energie, soustředěnost a lepší chvilkové výkony podpořené obrovským sebevědomím dodávaly kuráž do boje s nepřítelem. Tzv. pervitin se však rozšířil i mezi obyčejné feťáky. 

Češi jsou a byli ve výrobě metamfetaminu velmi kreativní. Svoji dávku jsou schopni vyrobit i za cenu laického vzdělávání se v základech chemie. Údajná výhoda u pervitinu je, že se nejedná o fyzicky návykovou drogu, ale tím není vůbec vyhráno. Psychická závislost je oproti tomu zase mučivá. Stačí se jen podívat do očí lidí, kteří jsou závislí na metamfetaminu. Hned pochopíte, že je to prokletí, z kterého se někteří nikdy nevyhrabou. 

Coca Cola

Lékárník John Pemberton v době, kdy vynalezl nápoj Coca Cola, ještě netušil, že samotná coca obsažená v původní receptuře se stane v podobě krystalického prášku jednou z nejpoužívanějších drog poněkud bohatší vrstvy feťáků po celém světě. Energie, bezstarostnost, sebevědomí, družnost, komunikativnost… Díky kokainu se vaše tělo i duše cítí na vrcholu sil. Když se to však přežene, pád dolů je opravdu tvrdý. 

Hlavním problémem je kromě ceny obrovská psychická závislost. Kokain některým lidem jasně definuje tempo a úroveň práce, a tak jakékoli narušení působí fatálně. Stejně jako předávkování, které zase dramaticky útočí na srdce. Obliba kokainu v poslední letech stále narůstá a přesto, že jde o velmi drahou zábavu, uživatelů je víc a víc.

Heroin

Tady je schován král všech drog. Nejtemnější pán pekla jménem drogová závislost. Tisíce filmů se snaží zprostředkovat pocity, které v momentě aplikování dávky cítíte, ale velmi pravděpodobně se tomu neblíží ani náhodou. Filmy jako Trainspotting či Requiem za sen však poodhalují s notnou dávkou kreativity, jaké je to být závislý na heroinu. Devadesátá léta v České republice byla pro heroin jako stvořená. 

Dnes už není tak obvyklé potkávat v centru Prahy úplné trosky společnosti. To totiž heroin opravdu dělá. Ze silného člověka udělá kůlničku na dříví – a to je ještě ta dobrá varianta. Samozřejmě nákazy infekčního onemocnění všeho druhu či předávkování už se nesou na vlně smrti. Ten, kdo s heroinem v podstatě žije a není rocková hvězda, je jen zombie, které krade, lže a postupně umírá před očima. Kdo porazil heroin, už zvládne cokoli. 

Zdroje: redakce, dea.gov, casapalmera.com, rehabspot.com

KAM DÁL: Slavného zpěváka zabil vlastní otec dárkem, který mu syn předtím koupil.