King Kong skutečně existoval, třímetrová opice potkávala naše dávné prapředky

Obří gigantopiték při setkání s pravěkým člověkem
  |   zajímavost

Tři metry výšky, 600 kilo váhy – obří op žil na Zemi před sto tisíci roky a klidně mohl být předlohou pro slavného King Konga. Ostatky tohoto giganta se kdysi našly v Číně a dodnes jde zřejmě o největšího lidoopa, který kdy žil.

Pravěcí lidé na něj nejspíše poměrně běžně naráželi. Obří op s vědeckým názvem Gigantopithecus blacki žil ve stepích dnešní Číny a jelikož se živil výhradně bambusem, nepředstavoval pro ně žádné nebezpečí. Právě specializace na bambus a některé plody zřejmě stála za jeho vyhynutím.

Dračí zub

Že obří primát mohl kdysi skutečně existovat, o tom se začalo spekulovat v roce 1935. Tehdy jeden paleontolog koupil na trhu v Hong Kongu obří zub neznámého původu. Místní lidé takovým říkali dračí zuby. Neobvykle velký zub podle něj musel patřit velkému primátovi. Mnoho let vědci spekulovali nad tím, jak vlastně lidoop vypadal, zda uměl používat primitivní nástroje nebo v jakých počtech žil. V 50. letech se v jedné jeskyni našla tisícovka těchto zubů, což vneslo do celé věci jasno.

Příbuzný orangutana

Lidoop měl schopnost vztyčit se na zadní a v takové pozici měřil kolem tří metrů. Jeho váha byla odhadována na 600 kilogramů. Op byl více než s gorilou spíše příbuzný s orangutanem. Od tohoto druhu se gigantopitékové oddělili asi před 12 miliony let a vyvíjeli se samostatně. Dnes víme už naprosto jistě, že se živili bambusem a byli poměrně mírumilovní. Bohužel nebyli schopní vyrábět vlastní nástroje, jak někteří vědci spekulovali, ani to nebyli přímí předkové dávných obyvatel Číny. Kromě zubů se nikdy nenašla kostra nebo lebka tohoto podivuhodného obra.

Nejdivočejší a nejbrutálnější věc

Režisér Merian Cooper, který natočil slavný film King Kong, byl odjakživa fascinován gorilami. O existenci pravěkého obra ale nevěděl. Původně chtěl natočit snímek o skupině goril terorizujících město, ale nakonec dospěl k názoru, že lepší bude jedna opravdu obří gorila. „Chci, aby Kong byl nejdivočejší, nejbrutálnější a obludně zatracená věc, jakou kdy bylo možné vidět!“ prohlásil při natáčení filmu. Mírumilovný gigant pojídající pravěký bambus by jej tak nejspíš zklamal.

Zdroj: inverse.com

KAM DÁL: Dívka provokovala opici, ta se jí krutě pomstila.

Klíčová slova: