Nejnebezpečnější povolání na světě: Tohle dělat určitě nechcete

Plavat si pod vodou a pozorovat život? O tom si mohou nechat svářeči jen zdát
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Zapomeňte na klidné potápění v karibském ráji. Žádný pulzující mořský život, ale tvrdá dřina, při které jde o zdraví. Svářeči jsou pro ropný a plynárenský průmysl nezbytní, často jsou doslova vyvažováni zlatem. „Nechce to dělat každý. Vlastně to nechce dělat skoro nikdo. Jsou to vážně borci,“ řekl Čtidoma.cz Josef Král, který před lety pracoval na ropné plošině jako dělník.

Snadno mohou přijít o prst. Nebo dva. Ve výjimečných případech jde o život, stát se totiž může prakticky cokoli a ani sebelepší výcvik muže nepřipraví na vše. „Jejich práce je na hony vzdálená klidnému plavání podél sluncem zalitých útesů. Tohle je dřina, na kterou mají jen ti nejlepší potápěči na světě. Mnohokrát jsem měl možnost je obdivovat a viděl jsem řadu ošklivých zranění,“ vysvětlil Josef Král pro Čtidoma.cz.

Sejít z cesty je snadné

Potápěči vstupují do oceánu se specializovaným vybavením navrženým tak, aby vydrželo náročné prostředí hluboko pod mořskou hladinou. Oblečeni do tlustých neoprenových obleků seskočí z lodi a mají na hlavě helmy s vestavěnými komunikačními systémy, aby zůstali ve spojení s týmem nad hladinou.

Existují různé způsoby sestupu v závislosti na hloubce a trvání jejich úkolu. „U nás to bylo tak, že potápěči doslova slezli do vody. Díky lanu přivázanému k plošině se pak spustili dolů volným pádem. Museli se držet a neztratit směr. I ti nejlepší z nejlepších mohou sejít z cesty a ta se pak hledá velmi špatně.“ Ztratit přehled je velmi jednoduché, potápěč pak netuší, jestli má plavat doleva, či doprava, dolů, či nahoru.

Často pracují se zavřenýma očima

Zdroj kyslíku potápěčů se liší a vypadá trochu jako pupeční šňůra. „Hadice dodává kyslík z povrchu do kontrolního bodu potápěče, podobně jako to mají astronauti na Měsíci, když jsou připoutáni k vesmírné lodi. Potápěči sestupují s elektrodami a svítilnami v ruce, speciálně navrženými pro kontroly a opravy pod vlnami. A pouhá práce pod vodou představuje nesčetné množství výzev, které vyžadují odborné znalosti,“ potvrdil Král.

Stejně jako u každého ponoru může zvýšení tlaku vody, pokud není správně řízen, vést k vážným fyziologickým problémům, jako je dusíková narkóza a dekompresní nemoc. „Nezapomeňme také na špatnou viditelnost, podvodní svářeči často pracují v kalných vodách s omezeným světlem. Identifikovat možné nebezpečí a překážky je tak velmi složité,“ dodal pro Čtidoma.cz Josef Král.

Někteří potápěči dokonce nechávají při svařování zavřené oči, aby zůstali v klidu, takže oprava může vycházet pouze z jejich zkušeností a intuice. „Když je voda kalná, snaha něco vidět by stejně byla marná. Většinou je tam dole naprostá tma, takže se řídíte svými pocity.“ Přesto díky práci pod vodou dokáží udržet svět nad ní v chodu.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Před virem Epsteina–Barrové není úniku, způsobuje mononukleózu i rakovinu. Lék zatím neexistuje.