Šílenství na hudebním festivalu: Motorkáři použili nože a tyče

Na festival dorazilo asi 300 000 návštěvníků, bezpečnostní opatření prakticky neexistovala
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Měla to být oslava rockové hudby a nespoutané svobody. Slavná kapela Rolling Stones zorganizovala 6. prosince 1969 festival v Altamontu, který se však proslavil poněkud nechvalně. Od začátku bylo vše špatně a tragická úmrtí byla jen důsledkem zcela nezvládnuté masové akce. Kde se stala největší chyba?

Úspěch festivalu Woodstock pořádaný v srpnu 1969 byl nakažlivý. Nebylo tak překvapením, když se v Kalifornii pokusili odpovědět podobným způsobem. Pokračovat na vlně lásky a nenásilí se pokusili Rolling Stones, kteří 6. prosince pořádali festival na automobilovém závodišti. Nakonec se vše zvrhlo v tragickou událost, která úspěšnou éru hippies v podstatě uzavírá.

Smrt pod pódiem

Nejhorší okamžik, který definitivně potvrdil, že se hudební festival v Altamontu nezdařil, se odehrál během vystoupení hlavní hvězdy večera. Během koncertu Rolling Stones se stal tragický incident, kdy členové motorkářského gangu Hell’s Angels, kteří byli najatí jako ochranka, pobodali 18letého černocha Mereditha Huntera. 

Od začátku však bylo vše špatně. Původně se měl festival odehrávat na úplně jiném místě. V sanfranciském parku Golden Gate Park. Tento záměr nemohl být uskutečněn, protože se ve stejném termínu na stadionu hrál zápas amerického fotbalu. 

Z nouze se tak vybralo místo na závodišti mezi městy Tracy a Livermore v severní Kalifornii. Že tento koncert bude časovaná bomba, viselo ve vzduchu už jenom díky faktu, že byl zpřístupněn zadarmo a dostavilo se neuvěřitelných 300 tisíc lidí. 

Dalším faktorem, který zásadně ovlivnil atmosféru celého festivalu, bylo to, že Rolling Stones si jako pořádkovou službu najali Hell’s Angels. Tento motorkářský gang tak svým jednáním kolem pódia napsal tečku za nenásilnou atmosférou komunity hippies. Kromě pobodaného mladíka totiž neváhali vůči davu lidí používat ocelové tyče. 

Pekelní andělé

Drsný motorkářský gang byl už v té době velmi dobře proslulý tím, že se pohybuje na hraně zákona. Údajně měli pouze chránit aparaturu, za což měli pivo zdarma. Chaos však vypukl hned při vystoupení Jefferson Airplane a Flying Burrito Brothers. Motorkáři byli již v tu chvíli posilněni notnou dávkou alkoholu a kuráž k násilnostem se tak začala velmi rychle projevovat. Jeden člen slavné kapely Jefferson Airplane také dostal od jednoho z členů během davové vřavy pěstí. 

Na to reagovala kapela Grateful Dead tím, že po napadení nebude vůbec vystupovat. Místo nich tak na scénu přišli Crosby, Stills, Nash and Young a na závěr vystoupili samotní Rolling Stones. Vzhledem k tomu, jak se celý festival vyvíjel, bylo vidět, že jsou značně nervózní. Situaci totiž už neměl nikdo pod kontrolou. 

Už při třetí písní přerušili koncert, aby domluvili divákům, ale zcela bez efektu. Koncert však přesto pokračoval a stejně tak násilnosti pod pódiem. Ty dosáhly svého vrcholu v momentě, kdy Rolling Stones znovu přerušili koncert. Místo klidu však došlo k potyčce mladého černocha v zeleném obleku s Hell’s Angels. Dva členové party se na něj vrhli s noži a smrtelně ho pobodali. Meredith Hunter následně zemřel při převozu do nemocnice v sanitce. Jaký byl důvod tohoto brutálního činu? 

Sebeobrana

Před soudem nakonec stanul Alan Passaro, který byl obžalován z vraždy, ale později zproštěn obvinění, protože mladý Hunter údajně vytasil zbraň, což potvrzují někteří svědci i vyšetřovatelé. Zastal se ho dokonce o Keith Richards, kytarista Rolling Stones. Podle něj se násilností účastnila jen desítka z 300 najatých motorkářů, zároveň dodal, že najmout si Hell’s Angels nebyl zrovna dobrý nápad. 

Smrt pobodaného muže však nebyla jediná, která se na festivalu toho dne odehrála. Dva lidé zemřeli při dopravní nehodě a jeden člověk utonul v zavlažovacím kanále. Na festivalu se mimo jiné narodily čtyři děti a velké množství lidí muselo být převezeno do nemocnice z důvodu předávkování.

Samotní Rolling Stones koncert dohráli, ale značně otřesení zmizeli vrtulníkem pryč. Úspěch Woodstocku se tak neopakoval a naopak se zcela vypařil duch míru a nenásilí, který byl tak silně spojen s érou hippies, která od této doby postupně ustupovala ze své výsadní pozice v tehdejší americké kultuře. 

Zdroje: redakce, newyorker.com, history.com, upi.com

KAM DÁL: Skandál oscarového režiséra Jiřího Menzela je stále živý: Před lidmi seřezal prutem producenta Sirotka.