Věhlasné pražské kavárny plné legend. Ostatní česká města mohou jen závidět

Jedna z nejoblíbenějších a nejproslulejších kaváren je Café Louvre
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Praha se kromě významné architektury tradičních pivnic může pochlubit také velkým počtem významných kaváren, kde legendární čeští velikáni spřádali kulturní, politické i podnikatelské plány. Některé věhlasné podniky jsou navěky zaniklé, ale mnohé kavárny ještě žijí z odkazu minulosti. Jaké to jsou?

Pokud jste milovníci kávy a intelektuálního povalečství, jistě jste v pražské metropoli prožili nejeden den v nějaké z významných kaváren. Místa, kde se v minulosti setkávala elita národa, aby probrala společenská témata nebo debatovala o svojí literární či politické kariéře, stále existují. 

Jejich ojedinělá atmosféra nežije pouze z fotografií, které visí na zdech těchto kulturních památek, ale na některých místech jsou doslova obtisknuté v židlích a stolech, kam si můžete i dnes bez problémů přisednout. 

Café Louvre

Národní dříve nesla jméno podle dědice habsburského trůnu Ferdinanda d’Este. Ferdinandova třída byla tepnou města. Obchody, restaurace a kavárny sloužily jako místa, kde se před sebou Pražané velmi rádi předváděli v tom nejluxusnějším oděvu, ale také mizeli do místních kaváren. 

Jedna z nejoblíbenějších a nejproslulejších je Café Louvre. Místo, které můžete navštívit i dnes a dát si výbornou snídani či ekonomicky přijatelný oběd, vás okouzlí velkorysým prostorem, kde obsluha v bílých košilích nechává vzpomenout na časy minulé. 

Toto místo si oblíbili hlavně pražští Němci, jako byli Franz Kafka, Max Brod, Egon Erwin Kisch, kteří zde také propili dny a noci. Od roku 1902 se zde totiž scházel německý filozofický kroužek Berty Fantové, kam Kafka a Brod patřili. Stejně se zde několikrát objevil za stolkem také Karel Čapek a hlavně Albert Einstein, který v Praze jako profesor teoretické fyziky 16 měsíců vyučoval. 

Café Montmartre

Další podnik s francouzským názvem, který má v Praze hlubokou kulturní historii, je Café Montmartre v Řetězové ulici. Na jednom místě se zde potkávali Franz Kafka a Jaroslav Hašek. Bujaré večírky tady od roku 1911 organizoval kavárník Josef Waltner, který zde nahradil poněkud nepopulární kavárnu Olympia. 

Ferdinand Peroutka Montmartre popsal slovy: „Bylo to noční sídlo celé umělecké Prahy.” Kromě Haška a Kafky jste zde mohli potkat také Eduarda Basse, Egona Erwina Kische či Franze Werfela a Gustava Meyrinka. Legendární kavárna je v provozu znovu od roku 2000 a podle místních provozovatelů si můžete klidně sednout na místo ke stolu, u kterého právě Jaroslav Hašek psal své sloupky či povídky. Krásný interiér a specifická atmosféra vás bezpochyby okouzlí. 

Kavárna Slavia

Mezi tři přeživší a nejtradičnější kavárny bezesporu patří Kavárna Slavia. Pokud se na předešlých místech scházela elita národa, tak v kavárně Slavia v podstatě bydlela. Populární podnik byl otevřen v roce 1884. Slavii velmi pomohla její poloha. Sousedí s Národní divadlem, takže bylo zcela pochopitelné, že zde trávil čas nejeden umělec od divadla. Mezi nimi byl i skladatel Bedřich Smetana.

Výčet elity národa je opravdu impozantní. Pravidelně sem chodili Karel a Josef Čapkovi, Arnošt Lustig, Karel Teige, Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert, Jan Zrzavý, Jan Werich a Jiří Voskovec a významní filmoví režiséři z FAMU jako Miloš Forman, Věra Chytilová, Otakar Vávra či Jiří Menzel. 

Svůj hluboký vztah ke kavárně měl i bývalý prezident Václav Havel, který se zde seznámil se svojí první ženou Olgou Havlovou.

Zdroje: redakce (autor se specializuje na historii a zdraví), prague.eu, kudyznudy.cz, novinky.cz

KAM DÁL: 5 nejznámějších míst, kam chodili pít čeští bohémové.