Zabraňte usedání prachu: Pomůže dětský olejíček i ubrousky do sušičky

Stačí jen dřevěné povrchy přetřít několika kapkami dětského oleje a zabráníte tak usazování prachu na vašem nábytku
  |   zajímavost

V zimě se v našich domech a bytech často práší více než kdy jindy. Utírání prachu tak bývá v celé řadě domácností každodenním úkolem. Naštěstí ale existuje hned několik tipů a triků na to, jak se prachu rychle zbavit, ale i na to, jak mu zabránit v usedání na nejrůznější povrchy.

V zimě většina z nás omezuje větrání na minimum z důvodu zachování teploty v místnosti. Podaří se nám tak ušetřit na vytápění, ale zároveň se nám tímto způsobem doma více hromadí prach.

I v zimě se můžeme prachu jednoduše zbavit, ale také lze snadno zabránit tomu, aby se usazoval na našem nábytku, poličkách a některých dekoračních předmětech.

Dětský olejíček

K tomu, abyste váš dřevěný nábytek zanechali krásně lesklý a zabránili prachu, aby se usazoval na jeho povrchu, nemusíte kupovat žádné speciální leštiče na nábytek. Postačí vám totiž dokonce i jen obyčejný dětský olejíček, který pořídíte již za pár korun v každé drogerii.

Stačí jen hned poté, co setřete prach ze všech dřevěných povrchů, nakapat několik kapek dětského oleje na hadřík z mikrovláken a dřevěný nábytek s ním přetřít. Dřevěné desky stolů, ale i nástěnné poličky tak nejen krásně naleštíte, ale také si v budoucnu usnadníte práci.

Stírání prachu bude najednou mnohem snadnější a na povrchu ošetřeného nábytku se ho bude shromažďovat mnohem méně.

Ubrousky do sušičky

Dalším poměrně levným předmětem, který vám pomůže předejít usazování prachu, jsou obyčejné ubrousky do sušičky. Jedno z těch nejnáročnějších míst na utírání prachu jsou podlahové lišty. Navíc na ně při pravidelném úklidu často zapomínáme a prachové částečky se tak na podlahových lištách mohou hromadit.

Stačí jen podlahové lišty přeleštit ubrouskem do sušičky a máte vystaráno. Zabráníte tak usedání prachu na dané místo dokonce až na několik dnů či dokonce týdnů. Ubrousek totiž na liště vytvoří statickou energii, která zabrání usazování prachových částeček. Důležité je ale na každou místnost ve vašem domě či bytě použít nový ubrousek, abyste dosáhli co možná nejlepšího efektu.

Sprej s aviváží

Prachu můžete zabránit v usedání na váš nábytek, skleněné stolky a další předměty i pomocí spreje s aviváží. Stačí jen smíchat dvě lžíce aviváže s jednou sklenicí vody. Směs poté nalijte do láhve se sprejovým uzávěrem a před použitím ji pořádně protřepejte.

Ideální je k výrobě tohoto spreje použít netoxickou aviváž s přírodními ingrediencemi.

Nasprejujte směs na váš odkládací stolek a další povrchy a setřete aviváž pomocí hadříku z mikrovláken.

Pravidelná rutina

S tím, aby se prach na vašem nábytku nehromadil, vám pomůže mimo jiné i uklízecí rutina, která trvá jen několik minut.

Stačí jen pravidelně, nejlépe každý den, setřít hadříkem z mikrovláken všechny povrchy ve vašem domě. V momentě, kdy budete prach stírat každý den, stačí všechny povrchy setřít lehce a pouze jednou a celý úklid vám tak zabere jen několik málo minut. Vyhnete se tak únavnému utírání nahromaděného prachu, na které je nutné si vyhradit mnohem více času.

Zdroj: ExpressExpert Home Tips

KAM DÁL: Jednoduché těstoviny, které si můžete dát i při dietě. Nezapomeňte na protein.

Klíčová slova: