Znáte dobře pražské ostrovy? Vltava v Praze nabízí nádherné unikáty

Dětský ostrov se nachází na levém břehu Vltavy mezi mostem Legií a Jiráskovým mostem
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Vltava vládne Praze a udává její unikátní charakter. Na této majestátní řece najdete v samotném městě hned několik ostrovů, které jsou více či méně dostupné i veřejnosti. O některých místech Prahy však možná ani netušíte, že jsou ostrovem.

Praha má hned několik atraktivních míst, které je vhodné poctít návštěvou. Staré památky, parky, kostely, úzké uličky, ale třeba také ostrovy. V hlavním městě jich je hned několik. Některé jsou vyhlášené svou velkorysou nabídkou pro volnočasovou aktivitu, ale o dalších už toho samotní Pražané moc nevědí.

Střelecký ostrov

Most Legií, který spojuje oba břehy v jádru historického centra Prahy, má svoji příjemnou přestávku právě na tomto ostrově, který nabízí hned několik možností, jak využít volný čas.

Chcete si v podstatě uprostřed Prahy, přímo u vody, číst knihu, nechat své ratolesti, aby si pohrály na novém dětském hřišti, jít na romantickou večeři, případně si s kamarády zahrát tenis? To vše najdete na ostrově, který ve 12. století nesl jméno Trávník, ale později také Malé Benátky. Kdo zde nebyl, je ideální chvíle to napravit.

Ostrov Štvanice

V minulosti se o tomto místě uvažovalo jako o potenciální parcele pro pražskou zoologickou zahradu. Dnes si ostrov Štvanice spojujeme spíše se sportem. Velký tenisový stadion, kanál pro kajakáře, velká hala pro skateboardisty, ale také historická stopa dnes již neexistujícího hokejového stadionu. To všechno určuje Štvanici její nynější atmosféru.

Hlávkův most, který skrze něj putuje, je jedním z nejvytíženějších v Praze, a tak nejklidnější cestou stále zůstává přívoz. Pěšky jste zde však za chvilinku, jen musíte utéct silné dopravní obslužnosti. Štvanice však nejsou jenom sportoviště. Možná trošku neprobádaná zelená plocha je v posledních letech častým cílem hudebních akcí. Ale když zrovna není nic na programu, můžete ji využít klidně na procházku s pejskem. Klid tu rozhodně najdete.

Kampa

Kampa je opravdu ostrov. Za vše může mlýnská strouha jménem Čertovka. Jedná se o jedno z nejkrásnějších míst v Praze. Svou lokalitou však zcela pochopitelně láká velký počet turistů, ovšem zabloudit zde můžete i do klidnějších zákoutí. Naštěstí zdejší park pojme velký počet návštěvníků, takže to nevypadá jako na Karlově mostě.

Původní název tohoto místa o něco více prozrazoval, jak se věci mají. Jméno Ostrov nakonec vystřídal název Kampa, který je údajně odvozen z latinského slova Campus – tedy pole. V roce 1915 byla Čertovka v některých místech svedena ve svém toku z Vltavy do potrubí, takže je Kampa přístupná i po suché zemi. Tím pádem lze říct, že už se o ostrov vůbec nejedná.

Dětský ostrov

Tento ostrov je v rámci historie trošku nestabilní. Od první zmínky z roku 1355 totiž hned několikrát v důsledku povodní zmizel. Do 18. století se jmenoval Maltézský ostrov, později se přejmenoval podle příslušníků židovské obce takže nesl název – Hykyšův, Funkovský, Židovský.

Až v šedesátých letech se díky vybudování komplexu dětských hřišť přejmenoval na Dětský ostrov. Dnes po dlouholeté rekonstrukci slouží svému původnímu účelu a patří pod správu městské části Smíchov. Ostrov je zásadně ovlivněn plavební komorou. Při její výstavbě byl ostrov také uměle prodloužen.

Zdroje: redakce, kudyznudy.cz, plavby-vltava.cz, ceskatelevize.cz

KAM DÁL: Tajná stanice pražského metra: Mohla být přímým spojením do Moskvy a krytem pro papaláše.

Klíčová slova: