Deset nejdražších pacientů středních Čech. Léčba vyšla na miliony

Hemofilie je poruchou srážlivosti krve
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Všeobecná zdravotní pojišťovna platí za své klienty miliony. Mezi nejnákladnější nemoci patří hemofilie, poruchy metabolismu a komplikované transplantace ledvin. Těmi trpí i 10 nejdražších pacientů středních Čech a 10 nejdražších pacientů Prahy.

Na seznamu dvaceti nejdražších pacientů byly loni čtyři ženy a šestnáct mužů. Nejmladší byl jedenáctiletý chlapec, nejstarší jednašedesátiletý muž. Proti předchozímu roku je aktuální částka za péči o nejnákladnějšího pacienta více než dvojnásobná. Roku 2014 to bylo 22,5 milionu, roku 2013 bylo vynaloženo 46 milionů a v roce 2012 dokonce 53,7 milionu korun.

Vždy šlo o nemocné trpící hemofilií, výše nákladů však souvisí s množstvím speciálního léčivého přípravku, který dotyční museli užívat. I banální operace představuje velké podání přípravku, neboť by pacient mohl vykrvácet z operačních ran.

Nejdražší pacienti České republiky

 

Vůbec nejdražším pacientem České republiky byl v uplynulém roce muž z Plzeňského kraje trpící hemofilií (dědičnou srážlivostí krve), náklady na léčbu stály 56 milionů korun. Jde o nejvyšší částku vynaloženou na jednoho pacienta za poslední čtyři roky.

 

10 nejdražších pacientů středních Čech

Mezi nejnákladnější pacienty středních Čech patří sedm mužů a tři ženy. Jde o nemoci jako akutní leukemie, poruchy metabolismu, zmíněná hemofilie, plicní hypertense, transplantace jater a transplantace dřeně pro anemii. Poslední jmenované onemocnění bylo “nejlevnější”, za muže z Příbrami zaplatila pojišťovna zhruba 6 milionů.

Statistiky - nejdražší pacienti středních Čech a Prahy

Nejnákladnějším pacientem ve středních Čechách je opět muž, tentokrát z Prahy-východ, jde o nemocného hemofilií. Na jeho léčbu VZP vynaložila 21 milionů korun. Dalšími dvěma nejnákladnějšími pacienty jsou muži, z Benešova a Příbrami, avšak trpící poruchou metabolismu. Na jejich léčbu bylo vynaloženo asi 11 milionů na každého.

 

10 nejdražších pacientů Prahy

Ani v Praze nevyjde léčba pacientů nejlevněji. Mezi deseti nejnákladnějšími pacienty jsou převážně muži, pouze dvě ženy trpící akutní leukémií, které jejich nemoc stála pojišťovnu asi 5 milionů korun na každou. Zajímavostí je léčba muže s těžkým postižením mozku po porodu, která vyšla na téměř 6 milionů. Nejdražším pacientem v Praze se však stal muž, který podstoupil komplikovanou transplantaci ledvin. Vyšlo to na 12,5 milionu korun.