Zhubněte do plavek za 4 týdny

Někoho vzrušuje sexy prádlo, někoho tukové polštářky
 

Léto se blíží, proto je nejvyšší čas začít hubnout do plavek. Pochutnejte si na zdravých jídlech a zároveň věnujte pár minut denně svému tělu.

Trocha pohybu není na škodu, obzvláště pokud svoje špíčky řešíte na poslední chvíli. Ale i za měsíc se toho dá mnoho zvládnout. Stačí jenom stanovit si reálné cíle a vytrvat. Úplně nejlepší je dát si cíl třeba dvě nebo tři kila dolů, případně pevnější bříško a zadeček. Toho lze opravdu za měsíc dosáhnout.

 

Rozhodně nevynechávejte snídani, můžete si připravit různé pochoutky z ovesných vloček a čerstvého ovoce. Sezonní čerstvé ovoce je navíc i skvělou svačinkou, zkuste třeba banánový a jahodový koktejl. Stejně tak výborná a dietní je vařená rýže na sladko i na slano, anebo brambory, rajčátka, paprika, hrášek… Fantazii se meze nekladou.

"Myslím, že hubnutí není jen o jídelníčku, ale i pohybu a celkovém životním stylu. Zdravá strava je jen část toho, co by měl pro zhubnutí člověk udělat. Než se začneme bavit o hubnutí, začala bych zdravou stravou a jídelními návyky jako takovými. Spousta žen (i mužů, samozřejmě) si musí napřed ujasnit, co chce zhubnout. Zda jen tuk, nebo i nabrat svalovou hmotu. Svaly jsou těžší než tuk, proto když lidé se sebou začnou něco dělat a neví to, leknou se, že přibírají přes to všechno, co pro hubnutí dělají, a přestanou, což je škoda," říká k tomu Lenka Bašová, nutriční asistentka. 
 

Pohybem za vysněnou postavou

"Má rada asi zní jako klišé, ale jezte zdravě a v klidu, pomalu a nejlépe s dobrou společností. Jezte pravidelně 5-6x denně, nepřejídejte se (vždy si jídlo můžete nechat zabalit s sebou), mějte pestrý jídelníček. Kolik sníte za den ovoce? Jedno jablko? Dobrý začátek, ale příště místo po sladkém zkuste sáhnout po ovoci. Lepší postava se sama neudělá, musíte pro to udělat něco i vy sami," dodává Lenka Bašová.

 

A kolikrát za týden byste měly cvičit, abyste dosáhly viditelných výsledků? "V takhle krátkém časovém úseku se bez pravidelného cvičení neobejdete. Díky pravidelnému cvičení (posilování) se zrychlí růst svalové hmoty, která se podílí na spalování tuků," říká Tereza B., osobní trenérka. Známe dva typy pohybu, které můžete střídat: 

  1. Aerobní pohyb (běh, kolo, spinning, trenažér…), kdy spalování tuku začíná až po 20 minutách intenzivního cvičení. Ideální je tedy cvičit v délce 90 minut třeba 3-4x týdně na 1,5 hodiny.

"Ale nic se nemá přehánět a je to dost individuální. Odpočinek, relaxace a dostatečný spánek také napomáhá tělu," říká k tomu Lenka Bašová a dodává: "Všechno se počítá. Zkuste třeba příště místo ježdění výtahem vyběhnout schody." 

  1. Anaerobní pohyb (posilování), kdy je vhodné dělat dámské kliky, polodřepy, posilovat břicho, zakopávat nohy. Můžete posilovat doma, nebo začít chodit do posilovny. Zpočátku stačí 2x týdně zhruba 20 minut, udělat si dvě série po 10. Postupně můžete zvyšovat.

"Pokud si nejste jisté, jak moc intenzivně cvičit a co, nechte si sestavit cvičební plán na míru," dodává Tereza. Nezoufejte, pokud se vám hned nepodaří cvičit takhle intenzivně. Hlavně si najděte činnost, která vás baví. Můžete cvičit společně s kamarády, kolektivní sporty s míčem vás začnou bavit - soustředíte se totiž na hru a dřině nevěnujete pozornost. 

Teď, když je teplo, můžete vyrazit také na geocaching hledat tzv. kešky nebo se vydat na hledačku. V každém případě se vám aktivita investovaná do těla před létem vrátí, jakmile si oblečete plavky.