Hormonální přechod: Tělo začne mluvit jiným jazykem, týká se to i mužů

U mužů začíná postupný pokles pohlavních hormonů už od 30. roku života. První příznaky nedostatku tohoto hormonu se většinou projevují v padesáti letech
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Zatímco u žen znamená menopauza konec biologických hodin, u mužů andropauza označuje pokles hladiny testosteronu a může způsobovat podobné projevy, i když obvykle méně výrazné. Jaké jsou základní příznaky u obou přechodných fází a jak zůstat v harmonii se svým tělem?

Rané začátky menopauzy nebo andropauzy můžete snadno přehlédnout, protože jsou často nenápadné a postupné. Obvykle se to stává v momentech, kdy procházíte například nějakou náročnější životní etapou a spojujete si s tím i všechno okolo. U žen se začátky projevují nejčastěji v podobě přerušovaného menstruačního cyklu, výkyvů nálad, zvýšené únavy nebo návalů horka. 

Menopauza a andropauza se řadí mezi fáze života, kdy dochází ke značným hormonálním změnám v lidském těle. 

Obrácená puberta

U mužů to často bývá zpomalený metabolismus v kombinaci se sníženým libidem a únavou. „Díky úbytku testosteronu se začíná v mužském těle tvořit více estrogenu, a to je často důvod, proč muži po čtyřicítce začínají přibírat na váze a mění se jejich náladovost. Někteří doktoři andropauzu označují jako „obrácenou pubertu“. V pubertě je váš testosteron na vrcholu. Máte hlubší hlas, svalovou hmotu přiberete jen při pohledu na činky a na sex myslíte pořád. V době mužského přechodu dochází k opačnému procesu. Svaly mizí, pneumatika na břiše se zvětšuje a kvůli přibývající únavě není na sex moc pomyšlení,“ vysvětluje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu.

Menopauza ve třech fázích

Proces menopauzy není otázkou pár týdnů či měsíců, naopak je to dlouhodobá záležitost, která obvykle trvá několik let. Během této doby dochází v těle ženy k výrazným hormonálním změnám a je důležité k sobě přistupovat mnohem šetrněji. Níže uvádíme základní tři fáze menopauzy:

  • Perimenopauza neboli „přechod do menopauzy“: Perimenopauza může začít 8 až 10 let před menopauzou, kdy vaječníky postupně produkují méně estrogenu. Obvykle začíná po čtyřicítce a trvá až do menopauzy, tedy do okamžiku, kdy vaše vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka. V posledním jednom roce až dvou letech perimenopauzy se pokles estrogenu zrychluje. V této fázi může mnoho žen pociťovat příznaky menopauzy, i když máte stále zachovalý menstruační cyklus a můžete otěhotnět.
  • Menopauza: Za počátek menopauzy je považovaná chvíle, kdy se vám po více než 12 měsících nedostavila menstruace. V této fázi vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka a rapidně se snižuje produkce estrogenu. „Bylo zjištěno, že průměrný věk menopauzy v Evropě je 54 let, v Severní Americe 51,4 let, v Latinské Americe 48,6 let a v Asii 51,1 let,“ říká David Buchta.
  • Postmenopauza: Nese označení pro období po ukončení menstruace po celý rok, někdy dokonce až po zbytek života. V této fázi se mohou příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, zlepšit. Někteří lidé však pociťují příznaky menopauzy ještě deset let nebo déle po přechodu do menopauzy. V důsledku nižší hladiny estrogenu jsou ženy v postmenopauzální fázi vystaveny zvýšenému riziku několika zdravotních potíží, jako je osteoporóza a srdeční onemocnění.

V čem se menopauza od andropauzy liší

Mezi nejvýraznější rozdíly patří míra rychlosti poklesu hormonů. U žen dochází k poklesu estrogenu, progesteronu a testosteronu během několika měsíců, zatímco u mužů pokles hladiny testosteronu může trvat až několik let. Pánové tedy nemusí nutně pocítit nějaké závažné příznaky. Dalším rozdílem je ten, že menopauza nemine jedinou ženu, ale andropauza postihuje pouze muže s nízkou hladinou testosteronu.

Pečujte o sebe

To nejlepší, co můžete sami sobě v tomto přechodném období dopřát, je šetrná péče o tělo a mysl. Obohaťte svůj jídelníček o potraviny bohaté na zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a nasycené mastné kyseliny, a vyhněte se naopak zvýšené konzumaci smažených jídel, bílého pečiva a cukrovinek. Nepodceňujte ani kvalitní spánkový režim, protože právě během spánku se vaše tělo nejlépe regeneruje. Obvykle se doporučuje naspat za noc 7–8 hodin. A na závěr, abyste se udrželi fit a v kondici, snažte se denně alespoň o 1–2 hodiny aktivního pohybu.

Zdroje: redakce, odborný garant text – David Buchta

KAM DÁL: Pleť po menopauze: Jak se o ni starat, aby působila svěže a mladistvě?

Klíčová slova: