Mají vegani větší šanci, že se vyhnou covidu? Je to logické, říká lékařka a přidává důvody

Odlišit covid-19 od chřipky, RSV a dalších běžných zimních nemocí je bez testování prakticky nemožné
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

O nemoci covid-19 už toho hodně víme, stále ale zůstává celá řada otázek, které je třeba zodpovědět. Například zda můžeme jídlem ovlivnit, že kolem nás virus SARS-CoV-2 jen „projde“ a tělo se mu dokáže ubránit. Odborníci nedávno přispěchali s ujištěním, že odpověď je kupodivu jednoduchá – veganství, tedy rostlinná strava. Podle některých lidí je to ale pouze zbytečný humbuk.

Nedávná studie publikovaná v BMJ Nutrition, Prevention & Health vyvolala velký zájem. Naprosto právem, protože podle odborníků dokazuje, že jídlo má na nemoc covid-19 zásadní vliv, respektive strava, kterou konzumujeme. Tvrdí se v ní, že u veganů nebo vegetariánů je menší incidence, tedy nižší výskyt covidu.

Pro tělo prospěšné látky

„Přijde mi to logické. Vegetariáni mají vyšší příjem některých vitamínů, antioxidantů, fytosterolů a polyfenolů, což jsou obecně tělu velmi prospěšné látky, působící protizánětlivě. Vegetariáni měli také ve studii nižší BMI, obezita je rizikem pro vznik zánětlivých onemocnění,“ vysvětlila pro Čtidoma.cz sportovní lékařka a nutriční terapeutka MUDr. Marie Skalská. 

Podle ní strava s vysokým podílem rostlinné složky vychází jako zdravější pro srdce. „Takže tito lidé mohou být prostě celkově více fit,“ doplnila pro náš web specialistka. To, že je vitamín C účinnou zbraní v boji (nejen) s covidem-19, je prokázáno dlouhodobě.

Čísla hovoří velmi zajímavě

Výzkumný tým použil data ze skupiny 702 dospělých Brazilců sesbíraná mezi březnem a červencem 2022 a rozdělil je do skupin „všežravců“ (424 lidí) a lidí, kteří byli převážně na rostlinné stravě (278 lidí). Ti byli dále rozděleni do dvou kategorií: flexitariáni (definováni jako ti, kteří nejedli maso více než třikrát týdně) a vegetariáni/vegani.

Z celé skupiny nakonec 330 (47 procent) osob uvedlo, že mělo covid, z toho 224 s mírnými příznaky a zbývajících 106 se středními příznaky. Následná analýza dat ukázala, že „všežravci“ hlásili nemoc v daleko vyšší míře než „rostlinná skupina“ (52 procent vs. 40 procent) a měli i těžší průběh.

Lidé, u kterých převažovala rostlinná strava, prokazovali vyšší míru fyzické aktivity, nižší míru obezity a měli méně jiných zdravotních problémů. Což jsou všechno aspekty, na které autoři studie poukazují jako na potenciální rizikové faktory pro onemocnění covidem a komplikace s nemocí spojené.

Nejsou to přesvědčivé důkazy?

Studie dospěla k závěru, že ti lidé, kteří konzumují převážně vegetariánskou nebo veganskou stravu, mají o 39 procent nižší pravděpodobnost, že se nakazí, než ti, kteří jedí maso. Z toho by plynulo, že jednoduchá změna stravovacích návyků výrazně omezí rizika nákazy covidem. Věci jsou ale málokdy tak jednoduché, jak vypadají.

Někteří odborníci se totiž domnívají, že závěry jsou předčasné. „Myslím, že tato studie nemůže poskytnout zásadní důkazy pro doporučení, pokud jde o infekci COVID-19,“ citoval web IFL Science Margaret Rayman, profesorku nutriční medicíny na Univerzitě v Surrey. Upozornila na jiné studie, které naopak říkají, že některé důležité živiny, které pomáhají v boji s covidem, lze snáze získat z živočišné stravy. 

Ať je to ale se studií jakkoli, existuje celá řada důvodů, proč chtít zvýšit procento zeleniny, ovoce a luštěnin v našem jídelníčku. Nehledě na covid-19. 

Zdroje: iflscience.com, ncbi.nlm.nih.gov, nutrition.bmj.com

KAM DÁL: Zapomenuté lásky Ivety Bartošové: S Hrušínským si podtrhla větev.