Nákupní seznam zahrádkáře: Co si obstarat, než začne sezona

Při pěstování v záhonu je lepší napřed vytvořit menší, na kterém si první rok zahradničení vyzkoušíte a později můžete rozšiřovat
  |   zajímavost

Češi jsou národ nadšených zahrádkářů. Jenomže jejich radost často znamená, že si na zahrádkách počínají spíš jako slon v porcelánu. Ač se to nezdá, jaro už je z pohledu pěstitele za rohem. Na co se tedy připravit, co musíme mít po ruce?

Zima se krátí a většina zapálených zahrádkářů už nadšeně vyhlíží jaro. Příprava je ale základ. Nejen, že vás na jaře nic nepřekvapí, ale také ušetří spoustu času a nervů. Připravili jsme pro vás manuál nezbytností, které budete potřebovat.

  • Kelímky a nádobky na předpěstování

Pořádná zásoba je základ! Sbíráme po celý rok kelímky od jogurtů, květináčky od sousedů a na nádoby se můžeme zeptat i v supermarketech a hobbymarketech. Leckdy najdeme květináčové poklady u žlutých popelnic na recyklaci.

  • Květináče a truhlíky

Plastové i keramické, nikdy jich není dost. Pokud vás nebaví zalévání, zainves­tujeme do samozavlažova­cích květináčů.

  • Výsevní substrát

Kdo si chystá předpěstovat sazeničky, bude potřebo­vat výsevní substrát, který je lehoučký a s menším obsahem živin. Můžeme si ho i namíchat sami doma*.

  • Substrát

Hodí se na větší sazeničky, které potřebují mít u kořín­ků už více živin. Ani do truhlíků a květináčů se bez něj neobejdeme. Můžeme si ho ale vyrobit i sami smícháním kompostu a zeminy.

  • Hnojivo

To, co si rostlinky z půdy berou, my musíme zase vracet. Vybírejme nejlépe hnojivo organické, které má v sobě nepostradatelnou humuso­vou složku. Ideální je organické hnojivo s obsahem zralého hnoje.

Rostlinkám bude dodávat živiny pozvolně a rovnoměrně po celou sezonu. Skvělý je také kvalitní kompost. K rych­lému dodání živin můžeme použít rostlinné jíchy či zkvašené slepičince, při podzimním hnojení zas sáhneme po čerstvém hnoji či kompostu.

  • Teploměr

Hodí se při předpěstování sazeniček. Ke klíčení potřebují vyšší teploty a pak šup s nimi do chládku, aby se nevytahovaly.

  • Rukavice

Na nich rozhodně nešet­říme a koupíme si takové, které nám sedí jak ulité. Nechcete mít přece hlínu za nehty při pondělní prezentaci.

  • Rozprašovač

Abychom malá semínka a pidisazeničky nevyplavili, potřebujeme rozprašovač. Hodí se nám i na probiotické postřiky nebo ošetření proti plísním a škůdcům.

  • Označovátka a zapichovátka

Často podceňovaná položka, která nám ale ušetří mnohé strasti. Zanedlouho už totiž nevíme, kam jsme vyseli dlouho klíčící petržel a jaké odrůdy rajčat jsme v obchodě nakonec vybrali. Stačí dřívka od nanuku po dětech.

  • Lopatku

Bez lopatky ani ránu, povinná výbava všech zahradníků.

  • Konve

Vždycky se hodí mít při ruce malé i velké konve, které strategicky rozmístíme po zahradě. Tedy pokud nemáte automatickou závlahu. Ale i tak se konev vždy hodí.

  • Kýble a kyblíčky

A to všech velikostí! A čím více, tím lépe, protože jsou vždy nedostatkovým zbožím.

  • Nůžky a zahradnické nůžky

Bez nich se neobejdeme. Zkontrolujeme, jestli jsou pořádně ostré, abychom rostlin­ky nepižlali.

  • Provázky

Ve výbavě by neměl chybět jutový prová­zek, který je skvělý na sezonní navazování rajčat či okurek. Na podzim stačí jen škubnout a provázek se sám přetrhne. My nepotřebujeme nůžky a juta může putovat bez starostí do kompostu. Pořiďte si ale i umělý provázek, bude se hodit tam, kde má přečkat bez úhony po celý rok.

  • Motyku a motyčky

Velkou i malou motyčku do ruky je rozhodně dobré mít. Pomůže nám proti plevelům a načechrá půdu kolem rostlinek, aby lépe přijímala vodu a živiny.

  • Hrábě

Kovové hrábě jsou nutnost, bez nich hroudy na záhonku neurovnáme. Na hrabání listí jsou zas dobré hrábě lehké a s širším záběrem.

  • Přírodní probiotika pro rostliny

Samozřejmě je potřeba sáhnout po probiotikách upravených na míru právě rostlinám. Díky nim rostliny lépe zakoření, dokáží využít mnohem víc živin z půdy, více porostou i pokvetou a dokážou se lépe bránit nemocem, škůdcům i výkyvům počasí. Díky lepší výživě je úroda větší, zdravější a chutnější.

Probiotika také zpomalují šíření chorob i jejich intenzitu, takže můžete snížit nebo úplně vynechat pesticidy na ochranu rostlin. Probiotika zkrátka představují moderní a ekologický způsob, jak jednoduše aktivovat přírodní principy pro radost ze zahradničení a dopřát si bohatou úrodu bez chemie. 

Jak si namíchat výsevný substrát doma

1. Jeden díl kokosových vláken nebo zeminy z krtinců pro odlehčení, případně jemné štěpky z listnatých dřevin. Výborné vlastnosti má i rašelina, ale protože se jedná o neobnovitelný zdroj, raději vybereme zelenější alternativu.

2. Jeden díl kompostu pro výživu a rozmanitější půdní mikroflóru.

3. Jede díl písku nebo perlitu, který substrát krásně provzdušní.

4. Užitečné mikroorganismy pro bohatou půdní mikroflóru, potlačení patogenů a lepší růst rostlin.

5. Všechny díly dobře promíchejte a doplňte v poměru 1:1 se zahradnickou zeminou.

Zdroj: zahrádkáři Jarmila Kalivodová a Ivan Novotný

KAM DÁL: Jak zhubnout bez diet i dřiny ve fitku: Toto radí odborník.