Při covidu se zapomnělo na rakovinu a teď čísla stoupají, straší onkologové

Rakovina je život ohrožující nemoc, při včasné diagnóze se ale šance na vyléčení zvyšuje
Zobrazit fotogalerii (7)
  |   zajímavost

Každý člověk prožívá jiný životní příběh a čím dál častěji spanilou jízdu utne rakovina. Ročně se zhoubná forma nádoru diagnostikuje u téměř devadesáti tisíc lidí. A čísla bohužel letí nahoru. Těžko ale napravovat škody, když se během pandemie řešil jen covid. Můžete si diagnózu určit sami? 

Včasná diagnóza je klíčovým faktorem, díky němuž může mít pacient vysokou šanci na vyléčení. Problém je, že ve chvíli, kdy si člověk všimne odchylek a pomyslí na nemoc, bývá rakovina už v pokročilé fázi a možnosti, jak ji utlumit, jsou značně omezené. Dva roky pandemie způsobily, že lidé odložili stranou skutečné potíže a soustředili se jen na covid. Většina oddělení navíc nefungovala a přístup k lékařské péči byl osekaný na minimum. Rakovina si ale pauzu nedala. Naopak. Stres bujení urychlil. A v ordinacích na onkologii je teď zhruba o 15 % pacientů více. 

To potvrzuje i onkoložka Petra Garnolová: „Během covidové pandemie, zejména v první vlně, byl významně omezen provoz řady ambulancí a také oddělení zobrazovacích metod. Z toho důvodu byl v tomto období záchyt nově diagnostikovaných pacientů nižší a nyní čísla opět narostla.”

Zhoubný nádor

Většina lidí má zkreslenou představu o tom, co to zhoubný nádor je. V hlavě jim leží jen to, že podstoupí chemoterapii, přijdou o vlasy a do pár měsíců zemřou. Pochopení toho, co se za tím vším skrývá, ale může ulevit psychice, a tím podpořit léčbu. Tomu pomůže i to, když se člověk dál věnuje svým koníčkům, jako je zahrada nebo cestování. 

Ohroženější skupinou jsou muži. A to i přesto, že se ročně s rakovinou prsu potýká více než sedm tisíc žen. 

Maligní nádor je život ohrožující stav, kdy buňky nejsou pod kontrolou organismu. Získaly schopnost nekonečného dělení, napadají okolní tkáně a vytvářejí ložiska (metastázy), kde se množí. Nejnebezpečnější je ztráta apoptózy. Za běžného provozu totiž poškozené nebo využité buňky umírají a uvolňují místo těm zdravým. Zhoubné nádory tento proces ale blokují a buňky dál rostou, množí se a šíří rakovinu. 

Před návštěvou lékaře 

Ještě před třiceti lety se lékaři na oddělení onkologie příliš nehrnuli. Šlo o neprobádaný obor, kde se šířil strach a beznaděj. Dnes je tomu jinak. Metody, jak rakovinu odhalit už v počátku, eventuálně ji utlumit, značně pokročily. Biopsie krve nebo aplikace virů, které způsobují opary, mají velký potenciál. Počty pacientů ale zvyšuje i fakt, že se lidé dožívají vyššího věku, a proto je větší pravděpodobnost, že se „dočkají“ rakoviny

Máte-li ale nepříjemný pocit a pozorujete symptomy, které by mohly na nádor ukázat (například únava, změny na nehtech, horší vidění nebo migrény), můžete provést jednoduchou kontrolu. Rakovina (nehledě na typ) se vyznačuje čpavým zápachem v ústech, který neutlumí ani důsledná ústní hygiena. Jak nádor roste, buňky na jeho povrchu vylučují látky, které za sebou nechávají nepříjemnou stopu. Nevychází ale přímo z úst, jsou totiž produktem rakovinového bujení. 

Na zápach jsou hodně citliví především psi. Nesnesou ho, budou se vás snažit „očistit“. Nebo se vám začnou vyhýbat a štěkat na vás, protože se změní pach, na který jsou u vás zvyklí. 

Zdroj: rosswellpark, i60

KAM DÁL: Rakovina prsu se týká žen i mužů. Jak odhalit její příznaky?