WHO: Připravte se na jednotný design krabiček cigaret s varováním

Standardizované obaly na tabákové výrobky jsou povinné v Austrálii
 

U příležitosti dnešního Světového dne bez tabáku vyzývá Světová zdravotnická organizace k zavedení jednotného balení tabákových výrobků. Opatření již přijaly některé evropské země.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzývá při příležitosti Světového dne bez tabáku 31. května 2016 všechny země, aby se připravily na přijetí jednotných obecných obalů tabákových výrobků. Mají snížit atraktivitu tabákových výrobků, omezit využívání jejich obalu pro reklamu a zvyšují účinnost zdravotních varování.

Státní zdravotní ústav České republiky upozorňuje na rozsáhlá poškození zdravotního stavu obyvatelstva, zejména zvýšení výskytu nemocí srdce a cév, nemocí dýchacího ústrojí, rakoviny plic a jiných zhoubných nádorů. Mnoho kuřáků je mezi mladými lidmi do 34 let. Ze všech kuřáků je 20 % patnáctiletých, kteří kouří alespoň jednu cigaretu týdně. Máme vyšší úroveň úmrtnosti na nádory související s kouřením v porovnání s ostatními státy. 

WHO a její partneři každoročně prohlašují 31. květen za Světový den bez tabáku (WNTD). Při příležitosti Světového dne bez tabáku 2016 vyzývá WHO všechny státy, aby se připravily na jednotné standardizované obaly tabákových výrobků.

Opatření omezí nebo zakážou používat na obalech loga, barvy, obrázky značek či propagační informace jiné než názvy značek a produktů, zobrazené ve standardní barvě a stylu písma.

  • V prosinci 2012 se Austrálie stala první zemí, která plně zavedla jednotné obaly tabákových výrobků.
  • V roce 2015 přijaly zákony k zavedení jednotného balení od května 2016 Irsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska a Francie.
  • Přijetí zákonů o zavádení jednotných standardizovaných balení tabákových výrobků připravuje řada dalších zemí.

Světový den bez tabáku 2016 chce přispět ke globalizaci jednotného balení tím, že poskytne poučné, spolehlivé a přesvědčivé informace. Má podporovat členské státy a občanskou společnost k přijetí zákonů o zavedení jednotného balení proti nežádoucímu ovlivňování ze strany tabákového průmyslu.