Školka Srdíčko v Říčanech se stala Zdravou školní jídelnou

Ve školce mají z certifikátu radost!
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Po více než roce spolupráce vyznamenali hygienici certifikátem říčanskou školku Srdíčko. Jak přátelsky naučit děti jíst zdravě nám vyprávěly zdejší kuchařky a vedení školky.

Školní jídelna dostala certifikát, samolepku na dveře a zástěru s logem Zdravé školní jídelny. Mateřská škola Srdíčko se do pilotního projektu zapojila úplně od počátku. Certifikaci získali po roce a dvou měsících. Paní kuchařky přestaly vařit osvědčené recepty a šly do nejistoty, zda jim to budou děti jíst. „Měly jsme připravené auto, aby se v nejhorším mohlo dojet nakoupit jiné jídlo,“ směje se ředitelka Jiřina Řeháková.

Dvakrát týdně si děti samy mažou pomazánky na pečivo k svačině. To se velmi osvědčilo, protože si namažou, kolik chtějí a kolik jim chutná. Navíc si připadají trochu jako dospělí, že si mohou jídlo samy připravit. Ve školce je 96 dětí ve čtyřech třídách. „V mateřské školce se dá stravování nejlépe uchopit, protože mají dopolední svačinu, oběd a odpolední svačinu,“ říká Lenka Linhartová z krajské hygienické stanice. V pití mají na výběr ovocný čaj, kakao a mléčné nápoje. Celodenně mají přístup k vodě.

 

Zdravá kuchyně je základem zdraví. V Říčanech to vědí

„Méně solíme, nepoužíváme sladké nápoje. Nevaříme z polotovarů, sypkých směsí a glutamátu. Děti mají dostatek ovoce a zeleniny a berou si je samy. Občas jim k tomu řekneme nějaký vtípek, abychom je lépe navnadili. Nenutíme je a když ochutnají, tak je to velký úspěch. Naučily se na luštěniny, milují ryby. Hodně používáme bylinky, osvědčil se nám úžasně libeček, kopr, pažitka a petržel. Dáváme hodně sezonní ovoce a zeleninu,“ přibližuje metody zdravého vaření kuchařka Hana Adamusová.

 

Pečivo berou od místní pekárny Frydrych. Kupují hodně tmavé pečivo, světlé omezili. „Postupně jsme nahrazovali zdravější potraviny, hlídali jsme spotřební koš a vše jsme konzultovali s krajskou hygienickou stanicí. Kuchařky vyhledávaly zdravé recepty a zkoušely nová jídla. Některé věci se osvědčily a zařazujeme je do jídelníčku. Třeba dýňová polévka dětem moc chutná,“ říká ředitelka Jiřina Řeháková.

 

Exotickým jídlem ke zdraví

Ve školce díky jídelně cestují děti po českých krajích i světových kontinentech. „Připravujeme pro děti také krajová jídla. Nebo jsme cestovali po světě a když jsme byli třeba v Číně, tak děti jedly hůlkami,“ říká kuchařka Eva Štafková. Kuchařky také vymýšlejí jídla společně s učitelkami a navazují na výuku, například k pohádce Vařila myšička kašičku byla krupicová kaše. Spolupráce pedagogů s kuchyní tady skvěle funguje.

Projekt Zdravá školní jídelna realizují v celé republice krajské hygienické stanice. Mateřská školka Srdíčko je první školní jídelnou ve středních Čechách, která certifikát získala. Nově se školka zapojila také do projektu Méně soli do škol.

 

Kuchařky v akci

„Na hlídání spotřebního koše máme program. Když vidím, že nám něco schází, tak to do jídelníčku zařadíme víckrát. Každý týden si ve čtvrtek nebo v pátek sedneme a máme poradu. Jednou za měsíc pak přehled spotřebního koše zasíláme na krajskou hygienickou stanici. Finančně jsme po zavedení zdravé stravy zůstali stejně, nemusela jsem zdražovat. Bereme hodně výrobky v akci a navíc máme svoje stálé dodavatele,“ vysvětluje vedoucí školní jídelny Michaela Kuchařová.

 

Loni vyšla metodika zdravého stravování, takže omezování soli, cukru a pestrost se týká všech školních zařízení. Ostatně zdravá strava se zakládá hlavně na pestrosti. Děti nepřijdou o klasická jídla, jako je guláš, svíčková s knedlíkem nebo špagety. „Musí se to prokládat. Do každé polévky dáváme zeleninu. Rozdíl spočívá ve vyvážené skladbě. Jeden den v týdnu je bezmasé jídlo a jednou týdně ryba. Oblíbená bezmasá jídla jsou třeba luštěniny, nudle s houbami a zeleninové krupoto. Hodně se používá cizrnová a hrachová mouka na pomazánky nebo zahušťování. Sladká jídla jsou jen jednou za čtrnáct dnů, například buchtičky se šodó,“ popisuje vedoucí.

 

Většina rodičů je se změnou spokojená. Samozřejmě se někteří diví třeba špenátové pomazánce, protože znají jen špenát s knedlíkem. A ta je přitom mezi dětmi velmi oblíbená. Někdo z domova nezná cizrnu nebo pohanku. „Děti ochutnají, a pak si ještě přijdou přidat, za což je moc chválíme,“ říká ředitelka školky. S dětmi se tak novým způsobům učí i rodiče a chodí si k paní kuchařkám pro recepty. Radost mají samozřejmě i kuchařky. „Pro nás je velká odměna, když na mne pak volají děti v supermarketu: Ahoj Haničko, dneska to bylo výborný. To je moc milé, děti jsou bezprostřední a řeknou pravdu,“ raduje se kuchařka Hana Adamusová.