Otestujte si své klíště

Při odstraňování klíštěte buďte opatrní
 

Sezona klíšťat je tu. A ještě dlouho bude – až téměř do zimy. A tak bychom měli vědět, jak se před nimi chránit.

Klíšťata přenášejí jednak klíšťovou encefalitidu, jednak lymskou boreliózu.

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které napadá mozek a mozkové blány a může skončit trvalými zdravotními následky či dokonce úmrtím. Infikovaná klíšťata, která tuto nemoc přenášejí, se vyskytují od jara do podzimu. Proti této nemoci účinně chrání očkování.

Dnešní senioři jsou oproti dřívějším dobám velmi aktivní, celé léto a velkou část podzimu žijí na chatách a chalupách, a tak jsou více vystaveni nákaze. Ovšem kvůli oteplování se klíšťata dostávají i do měst – do parků, na hřiště a do zeleně kolem domů. A tak pacientů s boreliózou přibývá, loni bylo diagnostikováno více než 3500 případů.

Pokud se klíště zakousne, nejdříve napadené místo dobře vydezinfikujte a potom parazita opatrně vyjměte, nejlépe kývavým pohybem s pomocí speciálních kleštiček.

Proti lymské borelióze očkování neexistuje. Je to přece jen o něco méně závažné onemocnění než encefalitida, ale může nám způsobit řadu nepříjemností: pokud se v místě, kde se infikované klíště přisálo, objeví po dnech (někdy i týdnech) zarudlý kruh s bledým středem, ihned navštivte lékaře. Ale pozor, tento příznak se nemusí projevit vždy. Obvykle se objeví i bolesti hlavy a svalů, teploty a někdy, pokud není nemoc včas rozpoznána, i záněty velkých kloubů.

„Bakterie lymské boreliózy často napadají klouby a poškozují i oběhový a nervový systém,“ upozorňuje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., z Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN v Hradci Králové. Při podezření na tuto nemoc neváhejte a ihned zajděte k lékaři. Léčení antibiotiky, pokud přijdete včas, problém odstraní.

V současné době jsou k dispozici i testy (Borrelia Test), které můžete mít připravené ve své domácí lékárničce. Jimi si můžete odstraněné klíště otestovat; během 10 minut zjistíte, zda bylo nakažené, nebo ne. Testování můžete použít i na klíště, které napadlo vašeho psa nebo kočku. (Test můžete koupit v lékárně nebo v prodejnách chovatelských potřeb za 179 Kč.)

 

 

Klíčová slova: