Nepříjemnost: Letní zažívací potíže

 

V létě na nás více než kdy jindy číhá nebezpečí v podobě střevních infekcí, způsobených kontaminovanými potravinami. Není divu, protože vysoké teploty vytvářejí přímo ideální podmínky k množení bakterií.

 

Zvýšené riziko nákaz z potravin je spojeno také s oblíbenými letními aktivitami, jako je grilování, a také při cestování.

„Nákazy z potravin neboli alimentární nákazy jsou infekční onemocnění převážně zažívacího traktu, jejichž začátek bývá náhlý. Objeví se horečka, zvracení, bolesti břicha, průjem.  Jejich průběh může být více či méně závažný,“ říká MUDr. Helena Ambrožová, Ph.D., z pražské FN na Bulovce.

Nákazy tohoto typu se vyskytují celoročně, ale nejčastěji se s nimi můžeme setkat v letních horkých měsících, při nevhodném skladování potravin například během cestování nebo z důvodů vyšší konzumace rizikových potravin, například zmrzliny anebo grilovaného masa. Zdrojem tzv. alimentárních nákaz jsou zejména potraviny, které neprošly dostatečnou tepelnou úpravou (především maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, vejce a výrobky z nich, lahůdkářské a cukrářské výrobky, zmrzlina) nebo nebyly dostatečně omyty (ovoce a zelenina).

Nejčastější střevní infekcí u nás je kampylobakterióza. Mohou ji provázet bolesti hlavy, svalů a kloubů, typická je horečka, křeče v břiše a průjem. Zdrojem nákazy bývají kontaminované potraviny, vzácně kravské mléko či voda. Jsou ale známy také případy onemocnění po kontaktu s domácími mazlíčky. Inkubační doba je 1 až 7 dnů. Infekce u člověka často souvisí s nedostatečně tepelně upravenými potravinami typu fastfood, především s grilovanými kuřaty.

Druhou nejčastější střevní infekcí v České republice je salmonelóza. Příznakem tohoto onemocnění je nevolnost, bolesti hlavy, horečka, opakované zvracení a průjem, často vedoucí k odvodnění organismu. Závažnost onemocnění souvisí s věkem a zdravotním stavem pacienta, pro nemocné seniory může být salmonelóza život ohrožujícím onemocněním. Epidemie se vyskytují hlavně v závodních a školních jídelnách, ale i při rodinných oslavách.

Salmonelózu způsobuje bakterie salmonela (má více než 2500 typů), která je velice odolná vůči vnějšímu prostředí. Hlavním zdrojem nákazy jsou potraviny pocházející z infikovaných zvířat. Zdrojem však mohou být také infikovaní hlodavci, ptáci
a plazi. Inkubační doba salmonelózy je průměrně 8 až 10 hodin.

Nejčastějším zdrojem jsou syrová nebo polosyrová vejce
a výrobky z nich (lahůdkářské, cukrářské), zmrzlina, maso a masné výrobky.

Bacilární úplavice se projevuje horečkami, křečovitými bolestmi břicha a průjmy s příměsí hlenu a krve. Může se objevit i dehydratace organismu nebo vzácně perforace stěny tlustého střeva. U bacilární úplavice je nařízena hospitalizace. Na závažnost onemocnění má vliv věk a životospráva pacienta i velikost infekční dávky. Inkubační doba je 1 až 5 dnů. Zdrojem infekce bývá nemocný člověk či rekonvalescent, přenos se uskutečňuje přímým kontaktem nebo vzácně nepřímo kontaminovanými předměty a potravinami.

V případě alimentárního přenosu hraje důležitou roli voda;  pokud je nakažená, kontaminuje jiné potraviny, jako například zeleninu a ovoce. Potraviny mohou nakazit i mouchy.

Stafylokoková enterotoxikóza je lehčí infekční onemocnění, které se projevuje náhlou nevolností, křečemi v břiše, zvracením a vodnatými průjmy. I když může mít zpočátku celkem dramatický průběh, příznaky většinou odezní během jednoho až dvou dnů. Tělesná teplota není zvýšená. K epidemickému výskytu dochází poměrně často, nejvíce ve školních a závodních jídelnách, na školách v přírodě nebo na putovních táborech.

Nemoc vyvolává toxin zlatého stafylokoka, který snese i 20 minut varu. Inkubační doba je 1 až 6 hodin, u některých dalších původců až 16 hodin. Zdrojem nákazy jsou nejčastěji lidé s hnisavými kožními ložisky, kteří připravují potraviny, a dále nosiči zlatého stafylokoka. Zdrojem onemocnění mohou být například bramborový salát nebo masové polévky, které jsou skladované delší dobu před konzumací.

Listerióza je ne příliš časté onemocnění, ale o to závažnější může mít průběh – může zasáhnout uzliny, vnitřní orgány nebo mozek. Počátek těžkých forem bývá náhlý, s horečkou, intenzivní bolestí hlavy, zchváceností, zvracením, někdy žaludečními potížemi a průjmem. Nejvíc ohrožuje osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, novorozence a těhotné ženy, které navíc mohou přenést nákazu na plod. Inkubační doba listeriózy je 11 až 70 dnů, průměrně asi 30 dnů. Vzniká především po konzumaci nepasterizovaného mléka, mléčných výrobků a sýrů, kontaminované zeleniny, lahůdek, tepelně nezpracovaného masa.

Tak pozor na to, co jíme…

 

 

Klíčová slova: